Veseli: Ndoshta duhet të ngremë padi për dëmet që i janë shkaktuar Trepçës

Nën organizimin e kryetarit të Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, sot në Prishtinë u mbajt Tryeza e punës «Ecuritë në transformimin e Trepçës», në të cilën morën pjesë drejtues të tjerë të lartë të institucioneve, kryeministri Mustafa, ministra, deputetë të Kuvendit, ekspertë të njohur vendorë e ndërkombëtarë.
Veseli, si nikoqir i tryezës, sipas komunikatës zyrtare, vuri theksin te nevoja e një konsensusi të brendshëm lidhur me «Trepçën», i cili do të mbështetej në disa pika, transmeton Koha.net.

Ai tha se do të duhej të ketë një participim të sektorit privat në Trepçë, pa pjesëmarrje substanciale të të cilit nuk mund të ketë revitalizim të prodhimit, të minierave dhe të metalurgjisë.

«Kujdesi ndaj punëtorëve dhe komunitetit përreth kësaj industrie do të duhej të ishte maksimal. Këta punëtorë kanë sakrifikuar gjithçka nga vetja e tyre, jo vetëm për këtë industri. Për më tepër, ata ishin pararendës në çdo iniciativë për lirinë e vendit. Prandaj, ne duhet të jemi të ndjeshëm ndaj këtij procesi. Ndoshta do të duhet konsideruar edhe mundësinë që një pjesë e aksioneve të Trepcës t’u takojnë atyre», theksoi kreu i Kuvendit.

Veseli shtoi se një kujdes i veçantë i duhet kushtuar edhe mjedisit, duke përmendur edhe eksploatimin në mënyrë të pamëshirshme të Trepçës, gjë për të cilën ai thotë se ndoshta edhe të ngrihet padi.

«Edhe ashtu kreditori me i madh në Trepçë është Qeveria e Kosovës dhe punëtorët e saj. Të tjerat do të duhet trajtuar me kujdesin më të madh, meqenëse kanë qenë në kohë të errëta dhe me shumë dilema të ndërlidhura me regjimin e Millosheviqit. Prandaj, na duhet një ekip më i mirë i ekspertëve ligjorë për ta mbrojtur kauzën tonë. Kështu që, në këtë strategji ne duhet të mendojmë urgjentisht për këtë punë. Në fakt, ndoshta do të duhej të ngremë padi për dëmet që i janë shkaktuar Trepçës dhe mjedisit përreth», tha kryetari Veseli.