Vendet e Ballkanit bënë hapa pas në demokraci gjatë vitit 2016

Një raport nga Freedom House theksoi se vendet e Ballkanit kanë bërë hapa pas në konsolidimin e demokracisë gjatë vitit 2016, kryesisht për shkak të korrupsionit, ndikimit politik në sistemin gjyqësor dhe zgjedhjeve jo të ndershme.

Harta e Ballkanit nga Freedom House.Shumica e vendeve të Ballkanit hasën me pengesa në progresin e demokracisë gjatë vitit 2016, ku u rishfaq autoritarizmi populist në rajon, thotë raporti i Vendeve në Tranzit nga Freedom House, i cili u botua të martën.

Në të thuhet se populizmi është një trend gjithnjë e në rritje dhe se në vitin 2016, kjo solli rënien e dytë më e madhe të demokracisë në historinë e sondazhit të Freedom House, pothuajse aq i madh në përmasa sa rënia pas krizës financiare të vitit 2008.

Pikët e dhëna për demokracinë në Serbi nga Freedom House ishin më të ulëtat që nga viti 2005.

«Ndërsa pati përmirësime të dukshme në disa fusha që lidhen me aderimin për në Bashkimin Europian, ato u kompensuan nga zhvillimet negative në procesin zgjedhor, qeverisjen demokratike dhe lirinë e medias», thuhet në raport.

Pikat optimiste të Ballkanit në sondazh ishin Rumania dhe Kosova. Sipas raportit, Kosova bëri përparime modeste në reformat strukturore dhe natyra e demokracisë në vend u përmirësua nga «regjim autoritar gjysmë i konsoliduar» në «regjim tranzicional/hibrid».

Në Rumani, një qeveri e përkohshme zgjidhi disa çështje kryesore si transparenca në procesin e votimit në zgjedhjet presidenciale në 2014.

Demokracia e Malit të Zi përparoi për shkak të përmirësimeve në luftën kundër korrupsionit.

Megjithatë, vendeve të tjera iu desh të përballeshin me hapa pas në progresin e tyre demokratik.

Bosnja dhe Hercegovina përjetoi trazirat më të këqija politike që nga lufta, siç tregoi kapja e institucioneve shtetërore dhe vënia në lojë e procedurave demokratike nga liderët politikë.

«Referendumi në Republika Srpska kundër vendimit të Gjykatës Kushtetuese vuri një precedent të rrezikshëm për një vend kushtetuta e të cilit është rezultat i një marrëveshje paqeje», tha raporti.

Renditja e Maqedonisë ra pas përshkallëzimit të krizës politike në vend, faljeve presidenciale të zyrtarëve të akuzuar për korrupsion, mungesës së dialogut politik, përdorimit të institucioneve politike dhe parregullsive në zgjedhjet e 2016-tës.

Problemi më i madh i Moldavisë në vitin 2016 ishte mungesa e pavarësisë së gjyqësorit, ku raporti theksoi se gjyqtarët që nuk iu bindën urdhrave politikë u kërcënuan.

Bullgaria përjetoi një rënie për shkak të korrupsionit dhe mungesës së medies së pavarur, thuhet në raport.

Demokracia e Kroacisë gjithashtu u përkeqësua disi në krahasim me vitin 2016 për shkak të problemeve me pavarësinë e medies.

Shqipëria nuk pati ndryshime në raport krahasuar me një vit më parë.

(https://www.reporter.al/vendet-e-ballkanit-bene-hapa-pas-ne-demokraci-gjate-viti-2016/)