Tuesday, 23. July 2019

Reportazh

Arkeologët gjejnë gjurmë të një qyteti ilir në Kepin e Rodonit

Një fragment i çmontuar i një furre prodhimi qeramike, prezenca e skarciteteve nga furrat antike dhe dy gurë peshe, janë elementët që i kanë bërë arkeologët të besojnë se janë në gjurmë të një qyteti antik në Kepin e Rodonit.

Qyteti i bardhë që përshkënditi revolucionin arab

REPORTAZH - Tunizia vazhdon të jetë pishtari shndritës, një shembull se revolucioni (madje paqësor) mund të rrëzojë diktaturë dhe të pasohet nga një sistem i mirëfilltë reprezentativ që përfillë votën e popullit sovran. Por sa janë të kënaqur vetë tunizianët me ndryshimet shoqërore e politike?

Të pushtuar prej hidrocentraleve: Banorët e Kukësit kundërshtojnë ndërtimet

Kilometra të tërë të lumenjve Reka, Topojan dhe Orgjost do të futen në tuba për të ndërtuar hidrocentrale të vegjël. Banorët e fshatrave të Topojanit e Novosejt kërcënojnë me protesta deri në vetëflijim, ndërsa thonë se kjo ishte më e rëndë se pushtimi serb në fillim të shekullit të kaluar.

Shqiptarë të Kosovës dhe Shqipërisë përpiqen të depërtojnë në Europën perëndimore përmes Rumanisë

Mbyllja e kufirit hungarez për t’i ndaluar emigrantët ka nxitur disa nga ata që dëshirojnë të largohen nga Kosova ose Shqipëria për të gjetur rrugë të reja drejt Europës Perëndimore nëpërmjet Rumanisë.

Kampala – qyteti i kaosit që funksionon

Për shiun pothuaj letrar të Ugandës, kinezët që ndërtojnë autostrada, kaosin fantastik nëpër rrugët e Kampalës dhe çudira të tjera afrikane – ndër to janë edhe lagjja Kosova në Kampala dhe një ish-diktator me emër të gjatë. Reportazh nga kryeqyteti Ugandës.

Vajzat ia sjellin Kosovës ragbin për herë të parë

Klubi i Ragbit «Çikat», 7-shja e parë e ekipit të vajzave, premton të ardhme të ndritur për sportin kosovar.

Frika nga kultivimi i kanabisit shtyn policinë të ngrejë «doganë» në Dukagjin

Prej dy javësh, automjetet dhe udhëtarët që shkojnë drejt Dukagjinit i nënshtrohen një kontrolli të rreptë policor në Prekal. Postblloku është ngritur si masë e sigurisë rrugore, por policia pranon se bëhet për të penguar kultivuesit e mundshëm të kanabisit. «As në kohën e Enver Hoxhës nuk ka ndodhur kjo», thotë Mhill Pali, banor në Kir, duke kujtuar një kohë kur udhëtimi pranë zonave kufitare bëhej vetëm me një leje të veçantë.

«Për çdo vit Krusha jonë po mbetet pa fëmijë»

Ditari i Krushës së Madhe (3): Para një dekade në shkollën fillore të Krushës së Madhe vijonin mësimet rreth 1200 nxënës, sot ky numër ka rënë në 600. Nataliteti po bie në mënyrë dramatike. Për shkak të varfërisë të rinjtë më shumë mendojnë të emigrojnë se sa të krijojnë familje. Në gjimnazin e fshatit ka pak më shumë nxënës, sepse një pjesë e konsiderueshme vijnë nga fshatrat tjera, por ndërtesa e hapur para 10 viteve tashmë po e rrjedh ujin për shkak të kulmit të izoluar keq.

Plaçkitja, poshtërimi dhe terrorizimi i grave të Krushës së Madhe në xhaminë e fshatit

Ditari i Krushës së Madhe (2): Ajnishahe Gashi, e mbijetuar e tmerreve të luftës të forcave serbe, kujton marsin e vitit 1999: «Njëri nga policët u përpoq të ma marrë këtë unazë, por e tërhoqa dorën dhe i thashë: Na dhanë urdhër të ikim në Rugovë të Hasit. Nja dhjetë çika dhe dy nuse i ndalën. Kur na nxorën nga xhamia, ata i përzgjidhnin ato që u pëlqenin, ti, ti, ti, ti ndalu».

Shtëpiza e tmerrit

Ditari i Krushës së Madhe (1): Gati 20 vjet pas luftës një shtëpizë në Krushë të Madhe ende qëndron si simbol i tmerrit, por pa kujdesin e shtetit të Kosovës.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.