Saturday, 28. March 2020

Prindi & Fëmija

Dhunë – duhet thyer heshtja sa nuk është bërë vonë

Për pesë deri dhjetë për qind të nxënësve në Zvicër shkolla është një tmerr. Viktimat e dhunës në shkolla shpeshherë vuajnë në heshtje dhe duhet të jetojnë me pasoja afatgjata. Ndërkohë që specialistët rekomandojnë forcimin e preventivës nëpër shkolla.

Personat e ekstrovertuar fitojnë ndjeshëm më tepër

Mediat izvicerane i bëjnë jehonë një studimi të huaj, i cili postulon që më shumë rrogë kanë njerëzit e ekstrovertuar dhe që e kërkojnë kontaktin.

Deri 15 vjeç të mbarë, pastaj të mbrapshtë

Analiza më e re e shprehive të varshmërisë paraqet një gjendje joideale. Sidomos te të rinjtë e rritur.

Zvicra si model për sigurimet shoqërore?

Zvicra është një vend me standard të lartë jete. Ndër të tjera, mund të mbështetemi në një sistem perfekt të sigurimeve shoqërore. Apo ndoshta jo? Ja dy zbrazëtira. Si duhet të veproni dhe çfarë mbulimi keni do ta kuptoni nga një diskutim i drejtpërdrejtë.

Presioni për sukses i sëmur nxënësit

Nxënësit vuajnë nga stresi dhe vështirësi me gjumin. Ata përdorin barëra kundër dhimbjeve. Një ekspert i shkollave kërkon më pak testime.

Fëmijët që nuk lëvizin, rriten më pak

Kush lëviz pak në fëmijëri, nuk e shfrytëzon të gjithë potencialin që ka për t’u rritur - thonë shkencëtarët në Zvicër.

Statusi profesional varet nga prejardhja familjare

Zgjedhja e profesionit përcaktohet nga prejardhja familjare dhe statusi social. Kështu thotë një studim mbi sfondin arsimor të zviceranëve. Cili është edhe roli i sfondit të emigrantit në udhëtimin shkollor të qytetarëve?

Banimi në afërsi të autostradës e rrit rrezikun e kancerit te fëmijët

Rreziku i prekjes nga leokemia është më i madh tek fëmijët që banojnë në afërsi të autostradës, se sa tek ata që rriten më larg nga aty. Kështu sugjeron një studim shkencor.

Lëngu i portokallit është më i shëndoshë se vet portokalli

Kush pi më shumë lëng portalli nga çka han portokaj nuk duhet të merakoset. Sepse: Kjo bën më mirë se sa ngrënia e vetë frutit të portokallit.

Familja kosovare mes modernes dhe tradicionales

Pas luftës shoqëritë pësojnë ndryshime në strukturën e tyre - në përgjithësi në organizimin e familjes. Gjithashtu edhe shoqëria kosovare ka pësuar ndryshime të mëdha në organizimin e saj. Mirëpo, një ndikim të madh në zhvillimin e familjes po luan stagnimi ekonomik, mungesa e një jete normale sociale, traditat dhe zakonet e shoqërisë shqiptare.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.