Thursday, 9. April 2020

Prindi & Fëmija

Ta ushqesh fëmijën me «Big Mac» dhe gjëra të tilla është keqtrajtim – kështu...

«I çuam sot fëmijët në McDonalds në Shkup» - kështu dëgjohen të thonë jo pak prindër në Kosovë. Pse «Fast Foodi» është fatal – në Shkup, në Prishtinë dhe kudo. Një shpjegim nga Harald Sükar, ish-drejtori i McDonalds në Austri, i cili ka shkruar një libër.

Kokëfortësia – çelës për jetëgjatësi

Hulumtuesit gjetën se të anketuarit e moshës 90 vjeçe kanë gjendje fizike të dobët, por gjendje më të mirë mendore sesa anëtarët e familjeve të tyre dukshëm më të ri. U konstatua se çelësi i shpirtit të fuqishëm dhe shkëlqimit në ato vite është te «balansi perfekt ndërmjet pranimit të domosdoshmërisë», përhapjes së tij, shoqëruar me një qëndrim të përgjithshëm pozitiv jetësor.

Qëndrimi i gjatë para ekranit nxitë depresionin dhe ankthin

Profesorët Dr. Jean Twenge nga San Diego State University dhe Dr. W. Keith Campbell nga University of Georgia kanë ardhur në përfundimin se fëmijët, të cilët kalojnë orë të tëra duke luajtur me celularë, apo tablet, sipas hulumtuesve i nënshtrohen rrezikut nga problemet mendore, të cilat mund të shmangen.

Atësia në moshë më të shtyrë rrezik për fëmijët

Me decenie të tëra ka mbizotëruar mendimi se aftësia reprodukuese e grave bie në proporcion me vitet, por studimi më i ri i publikuar në «British Medical Journal», tregon se burrat mund të kenë problem, gjithashtu me kalimin e viteve.

Dita për gratë zgjatë 28 orë

Një e katërta e grave të anketuara, në orët e vonë të mbrëmjes mbarojnë obligimet ditore: pastrim, hekurosje, përgatitjen e ushqimit për ditën vijuese, teksa dy të tretat zgjohen herët dhe shkojnë në punë, duke punuar edhe nga dhjetë orë në ditë.

Zëri i nënës e zgjon fëmijën më shpejtë se sa alarmi

Sipas mesatares, fëmijët janë zgjuar dhe kanë reaguar ndaj zërit të nënës brenda dy sekondave, teksa me anë të alarmit klasik janë dashur 156 sekonda që fëmijët të zgjohen. Në fakt atyre u janë dashur pothuajse tre minuta kohë për t`u zgjuar dhe dalë nga dhoma.

Mesazhe motivuese në bananet për nxënës

Në bananet dedikuar nxënësve, Truman ka vendosur sentenca motivuese, si: «Asnjëherë mos u dorëzo», «Ju jeni të mençur», apo «Vazhdoni, përpiquni».

Mëngjesi nuk është koha ideale për kafe

Kafeja, menjëherë pas zgjimit mund t`u bëjë nervoz dhe hiperaktiv, pak kohë pasi që ta pini atë, por edhe ju bën ndjeshëm të lodhshëm disa orë më pas. "Definitivisht duhet kufizuar konsumimi i kafesë sapo të hapen sytë pas gjumit”, thotë nutricionistja Laura Cipullo.

Nënat e reja të mbingarkuara dhe të vetmuara

Sipas një artikulli të publikuar në uebfaqen «Evoke.in», një hulumtim i fundit nxjerr në pah se 86 për qind e grave pohojnë të jenë të lumtura për faktin që janë bërë nëna, 73 për qind e tyre kanë deklaruar të ndihen të mbingarkuara, kurse 62 për qind të vetmuara

Pse qeni konsiderohet miku më i mirë i njeriut

Kur fermerët e parë nisën të shpërngulen nga Lindja e Mesme, morën me vete përveç deleve e dhive, edhe qentë. Qeni, vërtet është miku...

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.