Një javë nga ngjarjet në Kumanovë – Fotoreportazh
[Best_Wordpress_Gallery id=”141″ gal_title=”Nagi”]

Shkatërrimi në Kumanovë në 19, gjegjësisht 27 pamje

Prej një jave opinioni po përpiqet të kuptojë çfarë ndodhi atë agim dhe gjithë ditën në një lagje të Kumanovës e banuar ngjeshur me shqiptarë. Gazetarë, analistë, politikanë – shqiptarë, maqedonas dhe të tjerë – s’po i bien në fije kush, përse dhe si iu përvjel kësaj aventure të shtrenjtë.

Një gjë është e sigurtë: Në atë shesh të Kumanovës është luajtur një valle e rëndë. Atë që e belbëzojnë fjalët, përpiqen ta dëshmojnë imazhet. Një fotograf i pasionuar, Nagip Ismaili – Nagi, ishte aty dhe fiksoi për «dialogplus» disa pamje nga gërmadhat e kësaj valleje tragjike për t’i ofruar opinionit dromca nga ferri që kanë përjetuar banorët civilë të Lagjes së Trimave në Kumanovë pas aksionit të forcave speciale ndaj një grupi shqiptarësh të armatosur.

Thënia «Një fotografi flet më shumë se 1000 fjalë», merr kuptimin e saj në këto pamje. Imazhe nga Lagja e Trimave në Kumanovë nuk mëtojnë të japin sfondin zhvillimeve të para një jave në këtë vend, për të cilin deri para një jave nuk kishte dëgjuar askush në botë. Ato tregojnë në mënyrë origjinale kalvarin që ka kaluar popullata civile në këtë konflikt. Fotot nuk janë politike, as shqiptare dhe as shtetërore, as artistike, por dokumentare. Ato janë thjesht njerëzore.

Pamjet nuk rrëfejnë vetëm për atë që ka ndodhur, por edhe për pasojat e saj. Rebeshi i municionit, i cili për orë të tëra e kishte marrë fjalën para qyetarëve, politikanëve dhe aktorëve të tjerë që do të kishin mundur të shmangin këtë lojë të rrezikshme, ka lënë gjurmë jo vetëm në muret e shtëpive të banorëve të lagjes, por edhe në mendjen dhe shpirtin e tyre.

Njerëz të traumatizuar përpiqen të organizojnë jetesën e tyre edhe ashtu plot halle. Ata qëndrojnë të shtrirë me dergjje të ndryshme dhe i ankohen opinionit se tragjedia e tyre ende nuk ka mbaruar. Viktimat nuk po i viziton asnjë shërbim mjekësor dhe askush s’u thotë një fjalë të mirë për një të ardhme në paqë dhe dinjitet. Në veshët e tyre ende gjëmon municioni i shkrehur pa kursim.

Ballina

17094_966610610025727_6201302157724986861_n

1454780_966610663359055_5914682819729860743_n

1510390_966609873359134_918121892962049178_n

10636276_966611726692282_6512104414043293205_n

10941116_966611806692274_570424548461423892_n

11017233_966612563358865_2921741807782357061_n

11017541_966611856692269_2644463047541946999_n

11024696_966612446692210_1194064699599092207_n

11078269_966610520025736_7797685387554927875_n

11102701_966611876692267_8415785668464815586_n-1

11128620_966610703359051_2562197054967305246_n

11138113_966610713359050_8689442810980456779_n-1

11214104_966610543359067_4108621304888531517_n

11218923_966611836692271_84630080134409462_n

11246981_966609910025797_1335049585218956199_n

11264972_966610496692405_9153950342697006634_n

11266591_966612500025538_7711617026429539528_n

11295571_966609926692462_8917778529802727938_n

 

11258075_966610736692381_1535363182618071226_n

11254277_966609970025791_4173885988599321476_n

11249560_966611783358943_5873261448763299510_n

11227396_966609976692457_3049284441691374981_n

11160012_966612406692214_5826656249611312101_n

11140107_966612473358874_8596564272215115710_n  11011254_966612410025547_7345265220528379376_n

11073819_966609990025789_7753413418347203641_n

 

 [Best_Wordpress_Gallery id=”141″ gal_title=”Nagi”]

Shkatërrimi në Kumanovë në 19, gjegjësisht 27 pamje

Prej një jave opinioni po përpiqet të kuptojë çfarë ndodhi atë agim dhe gjithë ditën në një lagje të Kumanovës e banuar ngjeshur me shqiptarë. Gazetarë, analistë, politikanë – shqiptarë, maqedonas dhe të tjerë – s’po i bien në fije kush, përse dhe si iu përvjel kësaj aventure të shtrenjtë.

Një gjë është e sigurtë: Në atë shesh të Kumanovës është luajtur një valle e rëndë. Atë që e belbëzojnë fjalët, përpiqen ta dëshmojnë imazhet. Një fotograf i pasionuar, Nagip Ismaili – Nagi, ishte aty dhe fiksoi për «dialogplus» disa pamje nga gërmadhat e kësaj valleje tragjike për t’i ofruar opinionit dromca nga ferri që kanë përjetuar banorët civilë të Lagjes së Trimave në Kumanovë pas aksionit të forcave speciale ndaj një grupi shqiptarësh të armatosur.

Thënia «Një fotografi flet më shumë se 1000 fjalë», merr kuptimin e saj në këto pamje. Imazhe nga Lagja e Trimave në Kumanovë nuk mëtojnë të japin sfondin zhvillimeve të para një jave në këtë vend, për të cilin deri para një jave nuk kishte dëgjuar askush në botë. Ato tregojnë në mënyrë origjinale kalvarin që ka kaluar popullata civile në këtë konflikt. Fotot nuk janë politike, as shqiptare dhe as shtetërore, as artistike, por dokumentare. Ato janë thjesht njerëzore.

Pamjet nuk rrëfejnë vetëm për atë që ka ndodhur, por edhe për pasojat e saj. Rebeshi i municionit, i cili për orë të tëra e kishte marrë fjalën para qyetarëve, politikanëve dhe aktorëve të tjerë që do të kishin mundur të shmangin këtë lojë të rrezikshme, ka lënë gjurmë jo vetëm në muret e shtëpive të banorëve të lagjes, por edhe në mendjen dhe shpirtin e tyre.

Njerëz të traumatizuar përpiqen të organizojnë jetesën e tyre edhe ashtu plot halle. Ata qëndrojnë të shtrirë me dergjje të ndryshme dhe i ankohen opinionit se tragjedia e tyre ende nuk ka mbaruar. Viktimat nuk po i viziton asnjë shërbim mjekësor dhe askush s’u thotë një fjalë të mirë për një të ardhme në paqë dhe dinjitet. Në veshët e tyre ende gjëmon municioni i shkrehur pa kursim.

Ballina

17094_966610610025727_6201302157724986861_n

1454780_966610663359055_5914682819729860743_n

1510390_966609873359134_918121892962049178_n

10636276_966611726692282_6512104414043293205_n

10941116_966611806692274_570424548461423892_n

11017233_966612563358865_2921741807782357061_n

11017541_966611856692269_2644463047541946999_n

11024696_966612446692210_1194064699599092207_n

11078269_966610520025736_7797685387554927875_n

11102701_966611876692267_8415785668464815586_n-1

11128620_966610703359051_2562197054967305246_n

11138113_966610713359050_8689442810980456779_n-1

11214104_966610543359067_4108621304888531517_n

11218923_966611836692271_84630080134409462_n

11246981_966609910025797_1335049585218956199_n

11264972_966610496692405_9153950342697006634_n

11266591_966612500025538_7711617026429539528_n

11295571_966609926692462_8917778529802727938_n

 

11258075_966610736692381_1535363182618071226_n

11254277_966609970025791_4173885988599321476_n

11249560_966611783358943_5873261448763299510_n

11227396_966609976692457_3049284441691374981_n

11160012_966612406692214_5826656249611312101_n

11140107_966612473358874_8596564272215115710_n  11011254_966612410025547_7345265220528379376_n

11073819_966609990025789_7753413418347203641_n