Sunday, 8. December 2019

Mendim

Një popull duke pritur që të tjerët t’ia begenisin kapitullimin

Çfarë po ndodhë tani me Kosovën është pasojë e paaftësisë së shqiptarëve kosovarë, e partive politike, shoqërisë civile, mediave, shtresës së hollë intelektuale për të zgjedhur njerëz të ndershëm në poste publike, jo bixhozçi. Viktimave e heronjve që u sakrifikuan për lirinë e pavarësinë e Kosovës sot mbi varre u jehon vetëm ky mesazh i egër: na e bëni kabull kapitullimin!

Maqedonia e Veriut në NATO është në interes të shqiptarëve

Më 30 shtator shqiptarët e Republikës së Maqedonisë duhet të votojnë në referendum për zgjidhjen e konfliktit shumëvjeçar për çështjen e emrit të Maqedonisë. Pastaj ky vend mund të anëtarësohet në NATO dhe mund të fillojë negociatat për hyrje në BE. Alternativë tjetër është të pritet që çështjen e emrit të Fyromanisë ta zgjidhin shtete si Rusia e Serbia. Por, zgjidhja nuk do të jetë në favor të shqiptarëve. Kontribut në orientimin properëndimor të Maqedonisë mund të japë edhe diaspora shqiptare – duke aplikuar deri më 23 gusht në faqen e internetit të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve (shih linkun në fund të këtij teksti) dhe duke votuar.

Fatmirët e Kosovës në Zvicër

Pikërisht në prag të Ditës Kombëtare të Zvicrës një anketë tregon se qytetarët me prejardhje të huaj i besojnë më shumë policisë dhe autoriteteve të tjera zvicerane se sa vendasit. Këtu hyjnë edhe shqiptarët, të cilët vlerësojnë lart të jetuarit në një shtet funksional. Një rrëfim për Fatmirin fiktiv, stërgjyshin e tij të lindur në Ferizaj më 1874, gjyshin e lindur më 1912 dhe babanë e lindur pak para Luftës së Dytë Botërore. Ose: mërgimi mund të prodhojë edhe rrëfime të mrekullueshme. Si në rastin e Fatmirit, i cili rregullon pullazet e milionerëve zviceranë në malësinë e Bernës dhe edhe vetë gati është milioner.

Për Adem Demaçin, Titon dhe Isa Mustafën

Përse paralelet historike në të shumtën e rasteve janë huqje masive?

Merreni pak më shtruar këtë budallallëkun me hotelin e Durrësit

Bella Albania (1): Përkundër të gjitha problemeve Shqipëria është një parajsë e vrazhdë, ku shqiptarët nga gjithë bota janë të mirëpritur. Aty të gjithë jemi më shumë se turistë. Andaj shijojeni verën – nga Shkodra në Sarandë. Sepse s’ka vend tjetër në Mesdhe përveç Shqipërisë ku me 1000 euro mund të kaloni pushime hatashëm të mira. Jo vetëm pse Shqipëria është e lirë, por – këtë duhet theksuar përherë – ky vend ofron pak më shumë se pushime në plazh.

Koha për një kapitull të ri në LDK

Përse pas 30 vjet ekzistimi LDK-së të mos i prijë një 30-vjeçar a 30-vjeçare? Garda e vjetër e LDK-së i dha Kosovës sa diti e sa mundi. Nganjëherë madje nuk diti gjë dhe e futi partinë në qorrsokak.

«600 mijë sirianë» dhe një histeri shqiptare

Debati për «600 mijë siranë» që gjoja do të «vërshojnë» Shqipërinë tregon se politikanët dhe një pjesë e opinionistëve të Tiranës kur marrin rrugën të shkruajnë diçka, së pari i vrasin faktet. Pa fakte «argumentohet» shumë lehtë.

Shteti si model biznesi

Çfarë bën pushteti në Kosovë nuk është politikë për qytetarët. Çfarë bën pushteti në Kosovë është model për mbushje të xhepave. Dhe këtë pushteti e bën pothuaj hapur, pa iu dridhur qerpiku. Sa do të jetë kështu? Sa do të zgjasë kjo anarki? Për aq kohë sa njerëzit të jenë të kënaqur se po u mjafton një pashtetë për të mbijetuar. Nëse ambicia qytetare për shtet funksional reduktohet në kërkesën biologjike për mbijetesë, atëherë ndryshime serioze politike nuk do të ketë.

Kundër instrumentalizimit të Shqipërisë për betejat populliste austriake

Refugjatët le të rrinë në kampe në Shqipëri. Kjo duket se është kërkesa e kancelarit austriak Sebastian Kurz ndaj qeverisë së Tiranës. Në prapavijë kjo ide synon dëmtimin dhe rrëzimin e kancelares gjermane. Shqipëria nuk duhet të bëhet pjesë e këtyre lojërave të ndyra të popullistëve nga Vjena.

Sinjal kundër fanatikëve fetarë

Austria ka vendosur të mbyllë disa xhami dhe të dëbojë imamë që financohen nga Turqia. Ky është një vendim i duhur. Dhe një sinjal edhe kundër imamëve të dyshimtë nga viset shqiptare, të cilët «ligjërojnë» nëpër diasporë.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.