Thursday, 14. November 2019

Mendim

Kafka në Prishtinë: një popull i mbyllur në kafaz

Kosova i ka plotësuar të gjitha kushtet për liberalizimin e vizave. Këtë nuk e thonë politikanët e Prishtinës, e thotë Bashkimi Europian. Dhe prapë vizat mbesin në fuqi. Regjimi i vizave është jo më pak se racizëm burokratik ndaj banorëve të Kosovës. Shqiptarëve dhe pakicave. Gati dy milionë europianë me pasaporta biometrike vazhdojnë në jetojnë të mbyllur në kafaz. I vetmi popull në Europë. Madje edhe ukrainasit dhe gjeorgjianët udhëtojnë pa pengesa nga Finlanda në Spanjë.

Vjedhja dhe vrasja e përditshme e Kosovës

Nuk ka dëshmi se si janë shpenzuar 815 mijë euro për «Pastrimin e Kosovës». Prishtina humb 360 mijë euro çdo muaj nga bizneset që shfrytëzojnë pronën e saj pa asnjë kompensim. Në Prizren qeveria e mëparshme e PDK-së ka ndarë 76 mijë euro për «arkivin elektronik», i cili s'është ndërtuar kurrë, dhe 24 mijë për aplikacionin «Prizreni i mençur», i cili nuk punon. Lista e veteranëve të rrejshëm nuk duhet të verifikohet - thotë AAK. Vjedhja vazhdon. Dhe kështu do të jetë përherë nëse qytetarët nuk dalin në protesta masive.

Vetmia e Edi Ramës dhe çakërdisja e Lulzim Bashës

Tragjedia e Shqipërisë është një kryeministër arrogant që nganjëherë s’e merr seriozisht as veten dhe një opozitë që edhe kur ka ndonjë argument të vlefshëm, s’arrin të mobilizojë qytetarët për ndryshime serioze politike, sepse i mungon besueshmëria. Çmimin po e paguan Shqipëria – me bllokim të integrimit në BE, me kërkesa nga Holanda për t’ia kthyer regjimin e vizave dhe me një fushatë nga gazeta gjermane «Bild». Sa i përket kësaj fushate: ajo s’do të ndodhte po të kishte vepruar Edi Rama pas raportimit të mediave shqiptare për skandalin e blerjes së votave. Por ato media shqiptare që nuk i kontrollon, Rama i quan kazan. Tash le të merret me kazanin gjerman.

Diaspora si çlirimtare e Rumanisë

Pa angazhimin masiv të diasporës, shoqëria civile në Rumani nuk do të ishte aq e fuqishme. Në zgjedhjet për Parlamentin Europian Partia Socialdemokrate (në të vërtetë një bandë e korruptuar politike) u ndëshkua rëndë – dhe drejtësia e dërgoi në burg politikanin më me ndikim të vendit. Më në fund. Çka mund të mësojë diaspora shqiptare nga diaspora rumune?

Ai i quan shqiptarët banditë, ti i thua mik

Mbi paraqitjen e Edi Ramës në televizionin «Pink», kryeredaktor i të cilit është Aleksandar Vuçiqi.

Me turbofolk-patriotizëm në qorrsokak

Në një moment tejet delikat gjeopolitik, shumë shqiptarë dhe partitë politike opozitare shqiptare mes Kumanovës e Ohrit merren me dokrra patriotike ose s’interesohen fare për procesin demokratik. Kjo papjekuri mund të ketë një çmim fatal.

Ngjarja në Rinas si pasojë e keqqeverisjes pa konsekuencë

Punët e shtetit nuk drejtohen duke i reduktuar në performansa artistike. Këtë duhet ta kuptojë Edi Rama sidomos pas ngjarjes së fundit në Aeroportin e Rinasit, e cila dëmton seriozisht imazhin e Shqipërisë në prag të sezonit të turizmit.

Një akt barbar

Mbi sulmin kundër besimtarëve myslimanë në Zelandën e Re dhe keqpërdorimin e emrit të Skënderbeut.

Perëndimi i përçarë nuk mund të arrijë zgjidhje të kënaqshme për Kosovën

Hapja e temës së «korrigjimit të kufijve» mes Kosovës e Serbisë e ka ndarë Perëndimin në dy blloqe: administrata e Donald Trumpit, Franca e presidentit Emmanuel Macron, Austria favorizojnë «korrigjimin», Gjermania dhe më heshtur Britania e Madhe janë kundër kësaj zgjidhjeje. Po klasa politike e Kosovës çfarë qëndrimi ka? Kurrfarë. Dhe këtu qëndron rreziku më i madh.

Politikë e plogët e Gjermanisë ndaj Kosovës

Angela Merkel sërish është deklaruar kundër ndryshimit të kufijve të Kosovës. Shumë mirë. Por, ka ardhur koha që Berlini të tregojë se cila është përgjigja pas këtij kundërshtimi, për çka angazhohet Gjermania në rajon, a e ka ndërmend t’i bëjë presion Serbisë ta pranojë shtetësinë e Kosovës? Fatkeqësisht, jo. Fatkeqësisht, Gjermanisë po i mjafton një qëndrim i plogët kundërshtues lidhur me kufijtë – pa plan e pa ide si se më tutje. Atëherë – ç’të bëjë Kosova? T’ia tregojë muskujt Amerikës? Më mirë jo. Por, gjithsesi duhet të mendohet për një mobilizim popullor për bojkotimin e mallrave të Serbisë për aq kohë sa ky shtet mban qëndrim armiqësor kundër Kosovës. Kush blen prodhime serbe le të izolohet e trajtohet si «pošteni Albanac» («shqiptar i ndershëm») si në vitet ’90.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.