Historia e gazetarit francez për rrethimin e Sarajevës bëhet film

Një dramë e re lufte e titulluar «Mëshirë për djallin», bazuar në kujtimet e Paul Marchand, një gazetar francez që raportoi nga Sarajeva e rrethuar, fillon xhirimet muajin që vjen.

Sarajeva gjatë luftës.Xhirimet e filmit «Mëshirë për djallin», bazuar në librin e gazetarit francez Paul Marchand ku ai përshkruan eksperiencat e tij gjatë kohës së luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, do të fillojnë në shkurt të këtij viti. «Marchand po raportonte nga Sarajeva e rrethuar gjatë viteve 1992-1993 dhe botoi një libër me të njëjtin titull si filmi që do të fillojë të xhirohet», tha për BIRN Amra Bakshiq Çamo, producente e filmit në kompaninë e filmit dhe televizionit boshnjak Pro.ba.

Raportime nga fillimi i viteve 1990 e përshkruajnë Marchand – i cili bëri vetëvrasje në vitin 2009 në moshën 47-vjeçare – si një rebel që pinte puro dhe preferonte kapele kashte sesa helmetë mbrojtëse. «Mos qëlloni! Harxhoni kot plumbat. Unë jam i pavdekshëm», thuhej në mesazhin paralajmërues që ai vendoi në makinën e tij, shkroi New York Times në vitin 1992. «Marchand po rrezikonte jetën e tij, duke ngarë makinën, duke u përpjekur t’i shmangej sulmit të snajeperistëve në Sarajevë, ndërkohë që luhej kënga e famshme «Mëshirë për djallin», tha Bakshiq Çamo, duke shpjeguar se si libri i Marchand dhe filmi morën këtë titull.

Rrethimi 1425 ditor i Sarajevës nga 5 prilli 1992 deri më 29 shkurt 1996 ishte më i gjati i një kryeqyteti në historinë e kohëve të fundit. Filmi është një bashkëprodhim franko-kanadezo-belg me pjesëmarrjen e Bosnjë-Hercegovinës dhe do të xhirohet në Sarajevë. «Do të xhirojmë në të gjithë Sarajevën në vende të ndryshme, por autentike, edhe pse Sarajeva tani është ndryshe nga ajo që ishte gjatë kohës së luftës», tha Bakshiq Çamo.

Niels Schneider, i cili fitoi një çmim Cesar në Francë si aktori më premtues në vitin 2016 për rolin e tij në «Dark Inclusion», do të luajë rolin e Marchand. Zyrtarët e Sarajevës do t’i mbështesin xhirimet duke siguruar qasje pa pagesë, por pamja e përgjithshme për industrinë e filmit në Bosnjë-Hercegovinë nuk është e shndritshme, tha Bakshiq Çamo. «Në vitin 2017 në Bosnjë ne nuk kishim ndonjë film me metrazh të gjatë», shpjegoi ajo.

Disa vende në Ballkan, siç është Mali i Zi, tërheqin ekipe ndërkombëtare filmi duke ofruar rimbursim taksash, por Bosnja jo. Buxheti i kulturës i Bosnjës është i vogël, kështu që shumica e producentëve kinematografikë në vend fokusohen në projekte me mbështetje të huaj dhe grante nga organizata ndërkombëtare. Megjithatë, Bakshiq Çamo është e bindur se Bosnja ka shumë për të ofruar në aspektin kinematografik. «Ne mund të ofrojmë vende autentike në të gjithë vendin,» tha ajo.
(BIRN)