Tuesday, 23. July 2019

Fytyra & Zëra

Letër dashurie për kulturën dhe historinë shqiptare

Gjëja më e mrekullueshme rreth Shqipërisë nuk janë vetëm bukuritë e jashtëzakonshme dhe mundësitë për të kaluar një pushim që do të dëshiroje (me ushqim deti të mrekullueshëm, histori, kulturë), por po ashtu është e rrethuar me njerëz që janë më të mirët, më mikpritësit që kam takuar ndonjëherë.

Pse e lashë diplomacinë britanike dhe u bëra këshilltar i Kosovës?

Carne Ross ka qenë diplomat britanik me shanse për një karrierë të madhe. Por në një moment ai vendosi të bëhet diplomat i pavarur për të mos qenë i shtyrë të gënjejë. Gazeta gjermane «Die Zeit» ka botuar një portret të britanikut.

«Duke i dhënë zemër vetes u bëra doktor i zemrës!»

Tetovë, Sarajevë, Mainz, Frankfurt, Zürich: brenda dy dekadave Omer Xhemali nga fshati Tearcë u bë njëri prej kirurgëve me të mirë të zemrës në Europën perëndimore. Për këtë sukses profesori që operon dhe shëron pacientë në spitalin Triemli të Zürichut javën që shkoi mori titullin «doktor nderi» nga Universiteti Shtetëror i Tetovës. Ky është fjalimi i tij i mbajtur para pjesëmarrësve në ceremoninë mbresëlënëse në Tetovë.

Karriera e një supertalenti që ngec – Donis Avdijaj

Ai llogaritet si njëri ndër futbollistët më të talentuar të gjeneratës së vet. Por karriera e tij nuk po shkon krejt mbarë, ai vështirë përshtatet. Kështu e përshkruan atë në një reportazh magazini gjerman «Der Spiegel».

«Unë isha peng i ISIS-it! Ata më shumë i frikësohen unitetit tonë se sa...

E kam marr vesh në Siri se «Shtetit Islamik» i digjet zemra që të provokojë hakmarrje. Nuk duhet të biem në grackën e tij.

Imazhi i zviceran për turizmin shqiptar

Guxim Shoshaj në punimin e tij të diplomës, ai e analizon atë se çfarë fotografie të Shqipërisë ka popullata zvicerane dhe sa mund të ndikojë ajo në turizmin shqiptar.

Arsimim në shërbim të transmetimit kulturor shqiptar

Në fillim të studimeve të mia në shkencat e kulturës së aplikuar nuk mund ta merrja me mend se në çfarë larmie do të përmbushej dëshira ime për ta studiuar dhe për ta transferuar kulturën shqiptare.

Lamtumirë André Glucksmann, ti që luftove për lirinë e Kosovës!

Ai ishte filozof i mllefosur, luftëtar për të drejtat e njeriut, njohës i politikës botërore dhe sidomos asaj gjermane; ai ishte francez dhe qytetar i botës, ai ishte çlirimtar i Kosovës: André Glucksmann iku në amshim, në moshën 78-vjeçare. Për së gjalli Republika e Kosovës nuk i tha as faleminderit.

Kush ishte Helmut Schmidt?

Ndahet nga jeta ish kancelari gjerman Helmut Schmidt. Me jetën dhe veprën e tij, ai ka lënë gjurmë në jetën politike të vendit të vet dhe mbarë Europës - jo vetëm si kryeministër i një vendi të madh, por edhe si një intelektual i preokupuar me problemet e kohës.

Gruaja që po i prin luftës së Rumanisë kundër korrupsionit

Laura Codruta Kövesi drejton agjencinë që ka hapur raste kundër kryetarëve të qyteteve, gjykatësve, deputetëve – dhe tani ndaj kryeministrit rumun.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.