Tuesday, 20. August 2019

Fytyra & Zëra

Atdhetari i Dardanisë

Me rastin e vdekjes së dr. Skender Gashit: një dijetar i madh, një burrë i urtë dhe një patriot i pakundshoq që punoi pa kursyer veten për lirinë e Kosovës.

Një kosovar i dhunshëm mund të qëndrojë në Zvicër – për shkak të koeficientit...

Gjykata Supreme e Zvicrës e ka bllokuar kthimin në vendlindje të një shtetasi kosovar.

Gjithçka që duhet të dini për seksin

Një shpjegim i magazinës së gazetës gjermane «Süddeutsche Zeitung».

Rada Trajkoviq është ngrirë në të kaluarën e errët

Rada Trajkoviq po përpiqet të prezantohet në opinion si kundërshtare e regjimit të Beogradit dhe kundërshtare e ndarjes së Kosovës. Njëkohësisht ajo preferon një «konflikt të ngrirë» në Kosovë. Për terrorin serb të viteve ’90 ajo s’thotë gjë. Kosovën nuk e pranon si shtet. Krimet serbe mbi shqiptarët i minimizon dhe relativizon. Cili është dallimi i saj me eksponentët e Aleksandër Vuçiqit?

«Emri i gabueshëm» dhe kërcënimi i një mësueseje: mbi urrejtjen e përditshme ndaj të...

Kush e ka mbiemrin Berisha apo Bajrami e ka më vështirë të gjejë banesë. Dhe kur një mësuese i njofton nxënësit myslimanë se me ligj u takon të marrin një ditë të lirë për festat e tyre fetare, ajo atakohet brutalisht në mediat sociale nga një deputet.

Vdiq Albert Rohan, diplomati austriak që shkroi planin për pavarësinë e Kosovës

Albert Rohan, një diplomat me karrierë të gjatë në Ministrinë e Jashtme të Austrisë, vdiq në moshën 83-vjeçare në Vjenë. Rohan rridhte nga një familje aristokrate franceze, e cila në fund të shekullit të '18 kishte emigruar në Austri. Ai kishte lidhje familjare me Mbretëreshën Geraldinë, me të cilën u martua Mbreti shqiptar Ahmet Zogu. Rohan ka qenë kritik i rreptë i hegjemonizmit serb. Para vdekjes kundërshtoi planet për ndarjen e Kosovës.

E vërteta e hidhur e gjermanit Bernd Baumgarten, i cili jeton në Mitrovicë

68-vjeçari jeton qe 10 vjet në Mitrovicë dhe angazhohet për shkollimin e të rinjve. Për radion publike gjermane ai i bën këtë përshkrim politikës në Kosovë: «Kemi një përzierje mes korrupsionit, mungesës së fantazisë, mungesës së vullnetit dhe një mënyre tjetër të të kuptuarit të shtetit». Me këtë politikë të rinjtë nuk mund të jetojnë në Kosovë.

Kongresmeni amerikan i quan serbët «fundërrina» dhe «popull të tmerrshëm»

Republikani Tim Burchett nga shteti i Tennessee ka akuzuar Serbinë se nuk po bën asgjë për dënimin e kriminelëve të luftës.

Pse po martohen për dy-tri javë plakat në Lezhë?

Shqiptari nga halli martohet me një plakë gjermane apo zvicerane për t'i bërë letrat. Këso rastesh ka mjaft. Por përse shqiptari rreth 20-vjeçar e marton një plakë 60-vjeçare në Lezhë? Për ta ndryshuar mbiemrin - dhe për të ikur sërish në Europë.

Shansi i madh është kthimi i madh i diasporës

Çfarë mund t’i sjell diaspora viseve shqiptare në Ballkan? Përtej samiteve duhet të mendohet për transferim të dijes, përvojës, potencialit dhe kapitalit. Kjo duhet të jetë një ndër detyrat parësore të Këshillit Koordinues të Diasporës të themeluar së fundi në Tiranë. Në mesin e 15 anëtarëve është edhe profesori Sokrat Sinaj, i cili është një shkencëtar me renome ndërkombëtare dhe punon për institutin kombëtar zviceran për hulumtime në fushën e bujqësisë, Agroscope.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.