Drejtësi e duhur

Paul ÉluardKy është ligji i ashpër i njerëzve
Prej arsyes bëjnë verë
Prej qymyrit bëjnë zjarr
Prej puthjeve bëjnë fëmijë

Ky është ligji i fortë i njerëzve
Të mbeten të paprekur
Në luftë apo mjerim
Me gjithë kërcënimin e vdekjes

Ky është ligji i butë i njerëzve
Të bëjnë dritë nga uji
Realitetin nga ëndrra
Dhe miq nga armiqtë

Një ligj i vjetër e i ri
Që shkon drejt përkryerjes
Që nga fundi i zemrës së një foshnje
Deri në Arsyen e Lartë.