Sunday, 26. January 2020

Beletra

Mos jeto me gënjeshtra

Eseja e Aleksander Solzhenicin «Mos jeto me gënjeshtra» u botua së pari në «Washington Post» më 18 shkurt 1974. Ajo është mbase gjëja e fundit që ai shkroi në mëmëdhe përpara kolapsit të Bashkimit Sovjetik dhe qarkulloi ndërmjet intelektualëve të Moskës në atë kohë. Eseja është e datuar 12 shkurt, ditën që policia sekrete hyri më forcë në apartamentin e tij dhe e arrestoi. Ditën tjetër ai u dëbua në Gjermaninë Perëndimore. Teksti i saj është dhënë më poshtë. Megjithëse e shkruar në ish-Bashkimin Sovjetik në mendje, ajo është aktuale edhe sot në vendet e tjera.

Profeci

Pasi s`jam më gjatë i ri në jetë dhe s`shoh shumë kënaqësi që do t`i prisja me padurim në të ardhmen Sa fatlum që jam i lirë që...

Kështu i harron Kosova heronjtë e vet në Gjermani

20 vjet pas luftës kujtimet e kosovarëve janë provincializuar siç është provincializuar edhe politika. Andaj opinionit shqiptar të Kosovës dhe më gjerë nuk i thonë gjë emrat si Hans Christoph Buch, Matthias Rüb, Wolfgang Eilmes. E Joschka Fischer?

Alternativa

Ata që na vrasin përnjëherë I këndojmë në tela të çiftelisë Ata që na mbysin dalëngadalë I ngjallim në libra të zverdhur Atyre që na mundojnë përditë Ua falim...

Më kujtohet si ke qenë

Më kujtohet si ke qenë atë vjeshtën e mbrame. Ishe kapelë e përhirë dhe zemra e vogël e qetë. Në sytë tu janë përleshur flakëzat e...

Barometri boshnjak: me humor kundër mërzisë

Mbi fakirët dhe bakirët e Bosnjës, zhvendosjen e një vile në Izmir dhe lagjet për boshnjakë në Gjermani.

E njoh ecjen tënde

E njoh ecjen tënde që godet tek unë si e rrahura e zemrës. Jam burri që mati kohën e vet, jo me tiktakun e kësaj ore mesnate, po...

Recepta e jetës

Kjo asht recepta e jetës M`tha nana Sa më mbante në krah kur lotoja Mendo për ato lulet që mbjell në kopsht për çdo vit ato do të mësojnë që...

Jo nuk më tha

Në jetën tonë të ashpër Në jetën tonë të gjatë Kurrnjëherë s`më tha nëna Përpiqu bir qëndro Bëhu si kështjellë Ditët janë të liga Jeta jonë e hollë. Por të grabitish...

Emri yt

Thuajse je freski e mëngjesit Butësi që përshkon ëndrrën, rini prani e ndezur mes sendeve, burimi më i dashur Dhe përnjëherë të shikoj jeta dhe amëshimi i saj je ti, amshim...

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.