Sunday, 8. December 2019

Beletra

Në shekullin e brishtë engjulli zbret në tokë

Ule një çerek krenie kokën. Mos kërko djallin këtu! (është më i zi se kudo në botë) Bashkoi: bebëzën e hudhur në qiell me atë të mbjellë në...

Diktim

Me diktim. Vetëm që të mos bësh gabim. Populli të mos shkruash në turmën e hapur Të shohësh kur të mbyllësh e kur të hapësh gojën Të heshtësh- po nga cila shkronjë? Të...

Heroi nën barrën e vet

Luftoi luftën e kur ktheu fjeti veshë e ngjeshë nën armë. Dhe hangri po në atë çanak thye anash si atbotë kur i vinte dors era gjak. Nën barrë...

Lule mbi varr

Mesnatë, nesër kur të zbadhet fush` shkretë, Do nisem. Se më pret,edi që jam vonuar; Do shkonj nga pylli dhe mali përpjetë; Më tepër s`munt të pres...

Mos jeto me gënjeshtra

Eseja e Aleksander Solzhenicin «Mos jeto me gënjeshtra» u botua së pari në «Washington Post» më 18 shkurt 1974. Ajo është mbase gjëja e fundit që ai shkroi në mëmëdhe përpara kolapsit të Bashkimit Sovjetik dhe qarkulloi ndërmjet intelektualëve të Moskës në atë kohë. Eseja është e datuar 12 shkurt, ditën që policia sekrete hyri më forcë në apartamentin e tij dhe e arrestoi. Ditën tjetër ai u dëbua në Gjermaninë Perëndimore. Teksti i saj është dhënë më poshtë. Megjithëse e shkruar në ish-Bashkimin Sovjetik në mendje, ajo është aktuale edhe sot në vendet e tjera.

Profeci

Pasi s`jam më gjatë i ri në jetë dhe s`shoh shumë kënaqësi që do t`i prisja me padurim në të ardhmen Sa fatlum që jam i lirë që...

Kështu i harron Kosova heronjtë e vet në Gjermani

20 vjet pas luftës kujtimet e kosovarëve janë provincializuar siç është provincializuar edhe politika. Andaj opinionit shqiptar të Kosovës dhe më gjerë nuk i thonë gjë emrat si Hans Christoph Buch, Matthias Rüb, Wolfgang Eilmes. E Joschka Fischer?

Alternativa

Ata që na vrasin përnjëherë I këndojmë në tela të çiftelisë Ata që na mbysin dalëngadalë I ngjallim në libra të zverdhur Atyre që na mundojnë përditë Ua falim...

Më kujtohet si ke qenë

Më kujtohet si ke qenë atë vjeshtën e mbrame. Ishe kapelë e përhirë dhe zemra e vogël e qetë. Në sytë tu janë përleshur flakëzat e...

Barometri boshnjak: me humor kundër mërzisë

Mbi fakirët dhe bakirët e Bosnjës, zhvendosjen e një vile në Izmir dhe lagjet për boshnjakë në Gjermani.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.