Friday, 19. July 2019

Beletra

Akademia e Shkencave në udhëkryq: Për një Akademi përfaqësuese dhe dinjitoze në shekullin e...

Është tragjike që pas gati 30 vjetësh hapje dhe lirie, brezash të shkolluar në Perëndim, dhe kapaciteteve intelektuale të konsiderueshme, një institucion elitar si Akademia e Shkencave prej datës 24 maj 2019 do të drejtohet prej një personi, pra nga Skender Gjinushi, kontributet e të cilit për shkencën shqiptare në këto tre dekadat e fundit janë krejtësisht minimale. Një turp tjetër është mungesa totale e balancës gjinore. Ka plot gra shqiptare me rezultate akademike më të larta se gjysma e akademisë ekzistuese të marrë së bashku me kryetarin e ri të saj.

Ta bëjmë ariun zëvendësministër, pastaj e dekoron presidenti

Mos e vrisni ariun. Sepse ariu na duhet. Sepse ariu është pjesë e pandashme e jetës sonë. Sepse ai është dëshmitar i të mirave dhe këqijave në...

Mesjeta sulmon kafshët

Përditë vdesim ngapak E rilindim nga shumë Që të ringjallen akaciet Më nuk na duhen fjalë Tanimë edhe përbindëshat Veten kanë nisur ta kafshojnë Me tërë forcën e nofullave Me tërë...

E drejta për të shikuar

Juve Nuk ju shikoj As ty jeta ime s`të shikoj Vetëm ajo më shikon Dhe më sheh I dua ata që i dua Unë i shikoj Këtë ata ma mundësojnë Përktheu: Muhamed...

Elegji në re-minore

Asasit janë të qimë nane As më vrasin As më lënë të gjallë Merka i ka si fëmijët e vet Gugatje pëllumbash Dëgjohen te fqinjët Edheasit Po të kishin zemër Edhe do...

Preludium III

Shtyne qeben e shtratit, E shtrime n`shpindë pritshe, Koteshe dhe kundrojshe natën si zbulonte Mija pamje të shurdhëta Prej t`cilëve shpirti t`asht brumosë; Ato tavanit kanë lodrue. E kur tanë...

Flatrimi i qerpikëve

Flatrat e shikimit të blertë në sy- Hije t`kangës sime n`qerpikun tand. Dyert e dhimbjeve prore don me i ndry Nji za i heshtun n`krahnor që rri...

Sonet

Kur, në seanca t`heshtura të mejtimit Thërras figura t`ëmbla që jan` zhdukur, Pshertij me mall, ia nis sërish vajtimit Për gjith sa desha, e vjett e mi,...

Misioni i vullnetarëve të vdekjes në mes të dështimit dhe ngadhënjimit

Libri «Një shqiptar në CIA» sjell sekretet e misionit të parë kundër komunizmit shqiptar. Autori Bashmir Xhemaj, po si kryepersonazhi i tij, hyn me parashutë në publicistikën dokumentare të Kosovës, por derisa për misionin e Destan Berishës është dashur të kalojë gjysmë shekulli që të realizohet, frytet e punës së Xhemajt shijohen nëpërmjet leximit të kësaj vepre.

Kosova

A vdes Kosova? Oh, ç`është ajo flakë në Kosovë? Përse s`ndihet kitara? Ku janë vallet e jevgjve? Dy duar të hekurta Dy duar kasapësh Gjak njeriu kërkuan Gjak poeti fituan A vdes...

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.