Thursday, 12. December 2019

Beletra

Mbi burrat e zakonshëm me barqe të zakonshme birre, të cilët 1425 ditë me...

Shkrimtari zviceran Lukas Bärfuss ka pranuar Çmimin Georg Büchner. Fjalimi i tij me këtë rast ishte një thirrje buçitëse për liri dhe kundër cinizmit. Një shëtitje dërrmuese nëpër tmerret e shekullit ’20 – nga sundimi nazist deri te krimet serbe në Bosnjë. Bärfuss nuk e përmendi Peter Handken, por mesazhi ishte i qartë.

«Më e madhja katastrofë që bota ka parë ndonjëherë»

Nga atentati i nacionalistëve serbë në Sarajevë deri te 16 milionë të vrarë dhe 20 milionë të plagosur në mbarë botën: Si shpërtheu Lufta e Parë Botërore? Recension i botuar në The New York Review of Books mbi 6 libra të historianëve të njohur.

Zëra nga zabeli letrar

Copëza rrëfimesh nga Paul Ingendaay, Robert Walser, Sasha Stanishiq, Bora Qosiq, David Albahari, Juri Andruhoviq, Attila Bartis, Dubravka Ugreshiq, Xhevad Karahasan.

Tërbim dhe bekim

Gazetarja dhe shkrimtarja gjermane Elke Schmitter demonton Peter Handken.

Një bombë letrare kundër fashistit Peter Handke: Gjermania e nderon me çmimin më të...

Sasha Stanishiqi iku nga Vishegradi i Bosnjës në fillim të viteve 90-të. Për të dhe familjen e tij gjithçka ishte tepër. Tepër primitivizëm, tepër...

Europa mbështet shumëgjuhësinë

Në mbarë Europën, 47 vende anëtare të Këshillit të Europës me mbi 800 milionë banorë çdo vit më 26 shtator shënojnë Ditën Europiane të Gjuhëve. Pesha e shqipes po rritet.

Poezi I

Këtë vend e kemi braktisur duke ecur mbi majë të gishtave Këtë vend ku macet Kërcëllijnë dhëmbët përballë katastrofës Ku heshtja bie mbi mustaqe thua se burrat e kanë humbur shikimin e...

Sa ishte antishqiptar Ivo Andriqi?

Për herë të parë është botuar në gjermanisht një biografi e shkrimtarit nobelist serb Ivo Andriq, i cili me origjinë ishte kroat. Në këtë libër prej gati 500 faqesh ka punuar 7 vjet gazetari gjerman Michael Martens. Opinionit shqiptar më shumë se vepra e jeta e Andriqit i intereson qëndrimi i Andriqit ndaj shqiptarëve si autor i një elaborati për zaptimin e Shqipërisë së veriut. Martens nuk e amniston Andriqin, por jep disa shpjegime tejet interesante të rrethanave të kohës, sidomos sa i përket planeve të Italisë për pushtimin e Shqipërisë.

A gënjen muzika? Mbi romanin «Zhurma e kohës» të Julian Barnes

Një pianist koncertesh shkruan se si e përjetoi ai romanin «Zhurma e kohës» nga Julian Barnes si dhe disa sekrete mbi mënyrën se si përjetohet muzika në kushte të ndryshme. Dhe po, ai thotë se me muzikë mund të gënjehet.

Imagjinatë në B.

Mes shtyllave të njollosura nga tymi, në shkallën e fundit të ndërtesës pa kupolë, ose në ballkonin pas parmakut, një burrë që e njoh, thotë: Qani njerëz,...

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.