Wednesday, 22. January 2020

Kujtim SHABANI

Avatar
529 POSTIME 0 KOMENTET

«Gjithçka i përngjan një ekzekutimi»

Çfarë shkruante më 25 janar 1982 revista gjermane «Der Spiegel» për vrasjen e vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zekës si dhe për aktivitetet e shërbimit sekret jugosllav në Gjermani?

Hotel «Europa» dhe shpirti i Sarajevës

Duke e bashkuar Orientin dhe Europën e Mesme, ky hotel përmbledh si një prizëm rrezet e vagulla të asaj që përbën Sarajevën. E di që nuk mund të përshkruhet se ç’është «shpirti i Sarajevës» apo «identiteti i Sarajevës»; nuk mund të përshkruhet, sepse nuk mund të definohet, por mund të perceptohet estetikisht, pra përmes përvojës.

Dashnorja shqiptare e Orhan Pamukut

Në librin e tij «Stambolli – Kujtime për një qytet» nobelisti turk Orhan Pamuk i ngre një përmendore ish-Konstantinopojës – dhe dashnores së tij të parë, një vajze me origjinë shqiptare, emri i së cilës në persisht do të thotë «Trëndafil i zi». Edhe një shqiptar tjetër përmendet në libër: Sami Frashëri (ose Şemsettin Sami, siç njihet ai në literaturën turke).

Selaniku – një metropol kozmopolit në duar të hebrenjve, Manastiri – «çelësi i Shqipërisë»

Ballkani ndryshe: para më shumë se një shekulli shumë qytete mes Sarajevës dhe Stambollit ishin qendra të rëndësishme ekonomike dhe kulturore me lidhje të ngushta me botën perëndimore. Dy shembuj në afërsi të Kosovës dhe Shqipërisë së sotme shquheshin veçanërisht: Selaniku me 14 konsullata dhe Manastiri me 2’482 dyqane dhe me një popullsi, e cila, siç shprehte keqardhje Sami Frashëri, nuk e zotëronte turqishten.

«Me racë jemi gegë dhe në vendin tim askush asnjë fjalë turqisht nuk e...

Vrasja e një «gjermani» në Gjakovë, frika nga treni në Prishtinë, shkolla franceze në Mitrovicë dhe italiane në Shkup, 1200 dyqanet e Prizrenit dhe hekurudha që e bëri Ferizajn qytet, Shkupi si «zemër» e Kosovës dhe mudiri i Prishtinës që thotë: «Me racë jemi gegë dhe në vendin tim askush asnjë fjalë turqisht nuk e flet» – këto janë vetëm disa hollësi nga disertacioni i historianes Eva Anne Frantz mbi Kosovën në periudhën e vonshme osmane.

Për heronjtë dhe horrat

Sulmi në Parlamentin e Maqedonisë në disa pamje. Kush ishin heronjtë dhe antiheronjtë e kësaj ngjarjeje dramatike?

Sundoj, prandaj ekzistoj

Presidenti maqedonas në një intervistë për një gazetë austriake e shpalosi hapur politikën ditore të partisë së tij dhe filozofinë politike të elitave maqedonase.

Rrënjët

Një mesele tejet interesante. Një përrallë. Ashtu si i dimë ato, me vëllezër, me vese, me qypa... Por, që ka ngjarë vërtet! Nga dëshira...

Dy vrojtime dhe një anekdotë

Rrjetet sociale janë platforma të komunikimit masiv, në të cilat nuk abuzojnë vetëm laikët, por edhe elitat. Politikanët shqiptarë ngatërrohen shpesh me postimet e tyre në Facebook. Një urtësi thotë nuk mund të mos komunikosh, një prapësi thotë nuk mund të pushosh.

Intervistë me kombin

Përveç me persona të caktuar, portalet dhe televizionet sjellin intervista edhe me kombin. Po, me Kombin! Me të madhe a me të vogël –...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.