Thursday, 18. July 2019

Analizë

Shteti i privatizuar dhe parazitar

Kosovë, 24 maj 2019: një ditë kur duhet të evakuohen edhe institucionet e drejtësisë për shkak se shteti paralel i nëntokës parapolitike dëshiron të shemb çdo gjë me shpresën se kaosi është shansi i vetëm i zaptuesve për mbijetesë.

Çfarë heronj u duhen shqiptarëve?

Nuk është hero, as viktimë ai që plaçkit vendin. Heronj janë qytetarët e lirë, të cilët bëjnë ndryshime të mëdha e pozitive, duke e bërë të mundshëm një shtet funksional dhe social. Poshtërim i një shoqërie nuk është vetëm kur atë e plaçkitin politikanët, siç ndodh në Kosovë që nga viti 1999. Poshtërim është kur kjo vjedhje masive mbulohet me përmendore heronjsh, me «akademi përkujtimore» mbi «epopetë» dhe «betejat legjendare» ose me rendimente mariuane si në Shqipëri.

Askush nuk do t’jua ndreqë shtëpinë, duhet ta bëni vetë!

Bilanci i bisedës së sotme të ambasadorit britanik Ruairí O’Connell me qytetarët është ky: në Kosovë persona me biografi kriminale janë përgjegjës për rendin dhe kjo është cinike, Kosova është shtet i kapur, qytetarët nuk duhet të presin shpëtim nga jashtë si më 1999, por duhet të veprojnë vetë kundër të keqes, në Kosovë politikanët po manipulojnë me shifra të viktimave dhe po bëjnë premtime jorealiste për themelim të një Tribunali Ndërkombëtar. Me fjalë të tjera Kosova, sipas ambasadorit britanik, është duke i dëmtuar miqtë e saj. «Nëse na dëmton neve në ndonjë mënyrë, këto marrëdhënie mund të fillojnë të prishen, dhe ky moment mund të vijë shumë shpejt».

Vizat e Schengenit dhe lakimi i shkronjave sipas qejfit

Një shkrim aspak optimist i një gazete gjermane për liberalizimin e vizave, e ka nxitur kryeministrin e Kosovës që edhe njëherë të shkruajë në Facebook: «Urime Kosovë». Urime - për çka? Gazeta numëron para së gjithash kundërshtarët e liberalizimit të vizave. Këto vende janë kundër Kosovës: Franca, Austria, Belgjika dhe Holanda, por edhe disa zyrtarë në ministrinë e Brendshme gjermane janë skeptikë.

A po i vjen fundi një aventure të dobishme për Haradinajn?

Pa marrë parasysh a arrin opozita ta rrëzojë apo jo qeverinë, për Ramush Haradinajn pothuaj dy vjet në pushtet qenë papritur të dobishme. Futi në punë ca militantë dhe pas aplikimit të tarifës kundër prodhimeve serbe mbështetja për partinë e tij është rritur. Tani ai mund t’i bëjë një shërbim të mirë Kosovës nëse i jep fund bashkëpunimit me PDK-në, e cila nuk ka më asnjë ideal për këtë vend. Qëndrimi i saj në pushtet është vetëm qëllim në vetvete.

Rusja e bukur me thonj të zinj në Ibiza

Në incizimet sekrete të politikanëve austriakë në Ibiza ka disa skena pothuaj teatrale. Për shembull: thonjtë e papastër të këmbëve të ruses e bëjnë mosbesues Heinz-Christian Strachen. Edhe një pyetje është me rëndësi: kush e ngriti kurthin dhe cili mund të jetë roli i një humoristi gjerman në këtë aferë?

Në anën e duhun të drejtësisë

Na nuk guxojmë me leju që ata me kërku amnisti për veprimet e tyne mes nesh, ndaj nesh, e në emnin tonë, përmes lojnave politike në fakt me e marrë dhunshëm këtë amnisti tue i keqpërdorë plagët e mijërave njerëzve të pafajshëm që u viktimizuen dhe tue e rreziku punën e palodhshme ndër vite të njerëzve të tjerë që u qëndruen në krah viktimave civile të luftës tash e njizet vjet në sfidat e mëdhaja të rehabilitimit dhe luftës së tyne për drejtësi.

Si po i ndihmon budallallëku shqiptar propagandës së ndyrë serbe?

Gazeta «Blic» e Beogradit shkruan se Flora Brovina e ka takuar Bin Ladenin në Tiranë në vitin 1995. Përse të mos shpifë fletushka serbe kur edhe vetë Hashim Thaçi vitin e kaluar e akuzonte Sali Berishën se e ka strehuar Bin Ladenin? «Blic» e plotëson rrenën e Thaçit duke thënë se edhe Hashim Thaçi ka qenë në takim me Bin Ladenin. Plus Ramush Haradinaj.

«Kështu nuk është Austria»: Presidenti Alexander Van der Bellen qorton ashpër politikanët e komprometuar...

Presidenti i Austrisë Alexander Van der Bellen ka lëshuar një deklaratë me rastin e rrëzimit të qeverisë pas skandalit me nënkancelarin Heinz-Christian Strache. Van der Bellen ka lavdëruar sidomos rolin thelbësor të gazetarisë së pavarur në një demokraci funksionale liberale. Pushteti i katërt në këtë rast e ka ushtruar plotësisht përgjegjësinë e vet, mendon kryetari.

Dinamikat e reja të diasporës shqiptare

Pothuaj të gjithë shqiptarët në diasporë vazhdojnë të ballafaqohen me ksenofobinë dhe imazhin negativ të krijuar në kurrizin e tyre ndër vite, por ata mundohen ta luftojnë stereotipin duke dhënë shembuj pozitiv të integrimit. Këtu po ndodh një ri-identifikim, një ri-grupim në diasporë që hap hapësira të reja të vetëdijes. Por si çdo zhvillim shoqëror, edhe ky kërkon kohë derisa mund të observohet në përgjithësi dhe në një shkallë që nuk mund te mohohet më.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.