Sunday, 15. December 2019

Analizë

Peter Handke kërcënon me çekan, e quan Millosheviqin mbrojtës të Jugosllavisë dhe godet mediat...

Nobelisti i Letërsisë i vitit 2019 i ka dhënë një intervistë gazetës DIE ZEIT të Hamburgut. Peter Handke flet dhe gazetari ia hap rrugën - pa gati asnjë pyetje kritike. Ka edhe në Gjermani gazetari të keqe. Ose dashakeqëse. Duket e pabesueshme me çfarë verbërie po mbrohet Handke nga kritikët e mëdhenj letrarë të Gjermanisë.

Një akuzë absurde kundër Edi Ramës

Edi Rama ka bërë jo pak gabime ndaj Kosovës, por akuza se me një hartë të kotë ka dashur t'u thotë shqiptarëve të Kosovës se janë pjesë e Serbisë është e pabazë, e padrejtë, absurde. Nuk është në interesin e asnjë shqiptari që Kosova të bëhet pjesë e lojërave të ndyra politike në Shqipëri dhe kryeministri i Shqipërisë të portretohet me të njëjtat ngjyra siç portretohen politikanë serbë të tipit të Vuçiqit, Daçiqit etj. Akuzat paushalle, britmat «tradhtar, tradhtar» mund të kenë efekt argëtues dhe polarizues, jo më shumë.

Vrasja e Brice Taton në Beograd më 2009 dhe mikpritja e anglezëve në Prishtinë

Një përpjekje për të shpjeguar zemërgjerësinë e shqiptarëve të Kosovës ndaj fansave anglezë, përfshirë edhe muzikën e engjëjve në vitin 1999 dhe një definicion i kuzhinës angleze, e cila s’ka shans në betejën kundër qofteve, qebapëve dhe pizzave kosovare.

Shqipëria ende e ndotur nga mbeturinat e komunizmit

Ndërsa po shkatërrohet pothuaj çdo institucion (dhe fajin për këtë e ka tërë klasa politike në Tiranë), Partia Socialiste e Edi Ramës po përpiqet të gjallërojë fantazmat e komunizmit – fatkeqësisht pa u ballafaquar me rezistencë publike. Në këtë katrahurë propagandistike po merr pjesë edhe një ministre nga Kosova që i shërben regjimit të Ramës - dhe kjo tregon se deri ku janë të gatshëm të shkojnë disa njerëz që nuk kanë ndjeshmëri për viktimat dhe (me a pa vetëdije) shndërrohen në vegla të manipuluesve të historisë.

Anketa e madhe: Çka mendojnë shqiptarët në Kosovë e Shqipëri për njëri-tjetrin? Sa e...

Në një anketë të një organizate ndërkombëtare, të cilën e ka siguruar dialogplus.ch, për herë të parë ofrohet një tablo më e qartë mbi raportet mes shqiptarëve të Kosovës dhe Shqipërisë. Detaje mbi bashkëpunimin, mundësitë e bashkëjetesës, konsumin medial, marrëdhëniet sociale, dëshirën për bashkim dhe gatishmërinë e qytetarëve për të paguar një tatim ekstra për bashkim.

Mbi gabimet e Edi Ramës dhe sulmet nganjëherë histerike kundër tij nga çarshia digjitale...

Edi Rama ka bërë mjaft gabime ndaj Kosovës, por jo krejt barra duhet t'i ngarkohet atij. Thelbi i problemit gjendet në Prishtinë - te klasa e deritanishme politike e Kosovës.

Dy shembuj të kundërt: Bora Ćosić dhe Rexhep Qosja

Ose: Njëri e godet mjeshtërisht Peter Handken, tjetri e vazhdon luftën e tij private dhe provinciale duke shkruar dy rreshta për Peter Handken dhe dy mijë kundër hasmit imagjinar në Prishtinë. Njërit i dëgjohet zëri në mediat e rëndësishme europiane, tjetri nuk e kalon pragun e profilit të tij në Facebook. Duke i lexuar reagimet si fishekzjarre të Rexhep Qosjes, njeriu mund të zhgënjehet me harxhimin e fuqisë mendore dhe retorike nga ana e tij. Çfarë vlere ka një monolog shumëvjeçar?

Granit Xhaka do të bënte mirë të kërkonte një punëdhënës tjetër

Në çështjen Granit Xhaka dhe Arsenali bëhet fjalë për pritjet ndaj një futbollisti të shtrenjtë dhe problemeve të thella në klub.

Mbi burrat e zakonshëm me barqe të zakonshme birre, të cilët 1425 ditë me...

Shkrimtari zviceran Lukas Bärfuss ka pranuar Çmimin Georg Büchner. Fjalimi i tij me këtë rast ishte një thirrje buçitëse për liri dhe kundër cinizmit. Një shëtitje dërrmuese nëpër tmerret e shekullit ’20 – nga sundimi nazist deri te krimet serbe në Bosnjë. Bärfuss nuk e përmendi Peter Handken, por mesazhi ishte i qartë.

Kosova ka kushtetutë militante

Ajo prek bashkimin me Shqipërinë, komunitetet pakicë dhe dialogun me Serbinë.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.