Saturday, 25. January 2020

Analizë

Ibrahim Rugova flet vetë!

Për Ibrahim Rugovën të gjithë e kanë së paku një mendim. Disa e lartësojnë si themeltarin e shtetit të Kosovës, të tjerët e shohin me sy kritik. Politikanët që në faza dramatike shndërrohen në udhëheqës të një populli kalojnë nëpër tri faza: të lavdërimit, mohimit dhe vlerësimit real.

Puna kolosale e instituteve shqiptare në Evropë

Institutet e studimeve shqiptare në Romë, Munih, Vjenë e Londër e bënë punën më të madhe në dobi të shkencës e studimeve shqiptare. Këtë punë s’e bënë gjithë universitetet e institutet gjithandej trojeve shqiptare.

Ana e errët e Bankës Botërore

Një vit hulumtim i Konsorciumit Ndërkombëtarë për Gazetarët Hulumtues (ICIJ) zbuloi se Banka Botërore gjithmonë dështon në mbrojtjen e atyre që fuqishëm do të duhej t’i mbronte: të varfërve. Hulumtimi tregon për dështimin e Bankës Botërore në shumë vende të botës dhe zbulon se si kjo organizatë e madhe ndërkombëtare nuk i mbrojti të varfrit në Kosovë.

Deklaratat dhe mendimet më të famshme të Ibrahim Rugovës para se të bëhej politikan

Mbi pavarësinë kombëtare «Mirë që u mashtruan të gjithë. Mirë që kujtuan se nuk kemi asgjë, se kuçedra e Anadollit na gëlltiti...

Kur dielli s’lind më

«Sjellësi i fatkeqësisë» – Tregimet osmane të Ismail Kadaresë dëshmojnë mjeshtërinë e tij që s’vjetërsohet kurrë, shkruan gazeta zvicerane «Neue Zürcher Zeitung».

«Süddeutsche Zeitung»: Maqedonia – kjo njollë e zezë e Europës

Brukseli duhet të bllokojë menjëherë të gjitha donacionet për Maqedoninë deri në sqarimin e plotë të të gjitha akuzave nga hetimet e pavarura, ndërkombëtare si të skandalit të përgjimeve ashtu edhe të gjakderdhjes në Kumanovë. Është koha e fundit të hiqet dorë nga pasiviteti, shkruan në një koment e përditshmja e njohur gjermane «Süddeutsche Zeitung».

Protestat në Maqedoni janë vetëm fillimi

Ballkani i lënë pas dore, shkruan revista amerikane «Foreign Affairs». Andaj shpërthimi i dhunës nuk është befasi.

Ekstremistët shqetësojnë Ballkanin, zemrën myslimane të Evropës

Mëngjesin e njërës prej ditëve të para të shkurtit, po valonte flamuri i zi i «Shtetit Islamik» në pullazin e një shtëpie të pameremetuar...

Kur vrasësit u mblodhën në kopsht për të pirë nga një cigare

Disa shembuj nga historia e Ballkanit para një shekulli

Vera e shkurtër e anarkisë

Hitleri i shkatërruar, Europa e çliruar, kontinenti një fushë rrënojash: javët pas 8 majit 1945 ishin një festë para sfondit të katastrofës së njerëzimit: Për një çast gjithçka dukej e mundshme, nga rrënojat u ringrit ëndrra për një botë të re. Çfarë ka mbetur?

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.