Friday, 13. December 2019

Analizë

Për një lëvizjeje politike që fuqizon të drejtat e emigrantëve

Kongresi i Parë i Emigrantëve në Bernë, apeloi kundër racizmit dhe ksenofobisë dhe miratoi disa rezoluta, ku kërkohen të drejta të njëjta për emigrantë dhe një solidaritet më i madh në raport me refugjatët. Edhe atyre me prejardhje nga Ballkani.

Prozatori që trajton ngjarje me tematikë dramatike

Shkrimtari Muharrem Blakaj nga Istogu, me të migruar në Zvicër boton romanet: «Misioni sekret», «Thesaret e humbura», «Atentat brenda germës L», «Paraardhësit», si dhe librin monografik «Rrugëtimi Fatal».

Ai i shndritshmi dhe i tmerrshmi – Bekim Fehmiu

Unë nuk kërkoj hise nga Ju! Unë dua vetëm një grusht ajër,…qumësht dhe një grimë vesë, të tjerat i paçi n’nder – Amaneti

Dasmat, aheng, festë apo «luftë»?!

Dasmat shqiptare shpesh kanë pasoja tragjike. Njerëzit nganjëherë e humbin toruan kur përjetojnë të mirën. Përshtypje njerëzish, statistika policore dhe vargjet e një poeti për finalen e tyre.

Regjisorët zviceranë në «Dokufest»

Dy regjisorët zviceranë, Edgar Hagen dhe Christian Frei, tashmë janë bërë të njohur për publikun kosovar. Ata ishin mysafirë në festivalin e filmit «Dokufest», që para pak kohësh u zhvillua në Kosovë.

Një dekadë suksesi në shërbim të punonjësve në Zvicër

Sindikata Unia është një histori suksesi. Ajo sot është sindikata më e madhe dhe më e fuqishme e Zvicrës. Për shumkënd emri «Unia» ndërlidhet me angazhim të suksesshëm për përmirësimin e pagave, të drejtave në punë, mbrojtje të shëndetit, pensioneve.

Në tribunë dhe në letër

Instituti Zviceran për Studime Shqiptare – ISEAL – vjen me tri botime të reja. Ato janë një dokumentim i raporteve sociale, ekonomike, shëndetësore e gjinore të shqiptarëve në Zvicër. Nga 500 ekzemplarë janë shpërndarë në formë të shtypur, mijëra të tjerë pasojnë në mënyrë elektronike.

Shkupi në shiritin e kohës

Shkupi është ndër vendbanimet më të vjetra në rajon. Ai ka kaluar nëpër faza të ndryshme të zhvillimit. Gjer në kohën e sotme ka përjetuar një rritje të konsiderueshme të popullsisë, aktualisht numëron gjysmë milioni banorë. Në Shkup jeton një numër i konsiderueshëm i shqiptarëve.

Shqiptarët nga tri perspektiva

Tre zviceranë të rinj flasin për përvojën e tyre me shokë shqiptarë. Ata bëjnë propozime për një bashkëjetesë më të mirë ndërmjet zviceranëve dhe emigrantëve, përkatësisht shqiptarëve.

Dervish Cara, një figurë e heshtur

Ndër ngjarjet më të rëndësishme të shekulliti XX në mesin e shqiptarëve ishte kryengritja e Dervish Carës. Epiqendra e saj ishte Pollogu. Të dhënat më të sakta për personalitetin e Dervish Carës janë shënimet e diplomatit anglez Henry Layard.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.