Tuesday, 10. December 2019

Analizë

Ekstremistët shqetësojnë Ballkanin, zemrën myslimane të Evropës

Mëngjesin e njërës prej ditëve të para të shkurtit, po valonte flamuri i zi i «Shtetit Islamik» në pullazin e një shtëpie të pameremetuar...

Kur vrasësit u mblodhën në kopsht për të pirë nga një cigare

Disa shembuj nga historia e Ballkanit para një shekulli

Vera e shkurtër e anarkisë

Hitleri i shkatërruar, Europa e çliruar, kontinenti një fushë rrënojash: javët pas 8 majit 1945 ishin një festë para sfondit të katastrofës së njerëzimit: Për një çast gjithçka dukej e mundshme, nga rrënojat u ringrit ëndrra për një botë të re. Çfarë ka mbetur?

Kufijtë e diskursit ashtu si u dëftu nga Sam Harrisi dhe Noam Chomsky

1 maj 2015 Për dekada me radhë, Noam Chomsky ka qenë një nga kritikët ma të shquar të politikës së jashtme amerikane dhe sa ma...

Problemet e Shaqirit në Inter: ende në rolin e rezervistit

Xherdan Shaqiri ishte pritur me bujë në Milano, kur vendosi të largohej nga Bayern München dhe t’i bashkangjitet Interit të Milanos. Por euforia e dikurshme është shndërruar në refuzim, shkruan gazeta «Tages Anzeiger». Përse Shaqiri nuk po arrin ta dëshmojë talentin e tij?

Putin kthen sytë kah Ballkani

Politika këmbëngulëse dhe e koordinuar në shumë dimensione për integrimin e Ballkanit Perëndimit, nuk ka asnjë fije dyshimi se paraqet vështirësi dhe sfida për Perëndimin, por përfitimet potenciale ua marrin bindshëm anën pengesave reale që Rusia ka vendosur para Brukselit. Nuk vijnë shpeshherë mundësitë për ta zgjeruar dhe fuqizuar Evropën; zhvillimet në botë ofrojnë pak mundësi të dyta. Kriza e Ukrainës ka sjellë një mundësi të papritur për Perëndimin dhe Ballkanin. Ata duhet ta rrëmbejnë këtë sa ka ende kohë

Luftoje luftën e drejtë

Paqja mbretëron në Ballkanin Perëndimor, por shumëkush po shkon të luftojë jashtë vendit, raporton «The Economist»

Tymi i Obiliqit është qefini i kosovarëve

Gazeta gjermane «Süddeutsche Zeitung» boton fakte tronditëse mbi ndotjen e ambientit në Kosovë nga termocentralet e Obiliqit. Dhe akuzon Bankën Botërore për financimin e projektit të termocentralit «Kosova e Re»

Bosnja dhe Kosova: Iraku i Bashkimit Evropian

Bosnja dhe Kosova po kolapsojnë në aspektin e brendshëm. Siç ka ndodhur edhe në Irak, BE-ja ka krijuar një fasadë demokracie në të dy shtetet, ku sundojnë elitat e korruptuara politike të zgjedhura prej Bashkimit Evropian. Pavarësisht prej dëshmive të bollshme të vrasjeve politike, skandaleve të niveleve të larta të korrupsionit të njerëzve në krye të qeverisë së Kosovës, EULEX-i ka dështuar tërësisht të ndëshkojë ndonjë prej figurave të rëndësishme

«Frikë e madhe» në Kosovë

Shqiptarët e rinj të Kosovës, që do të refuzonin pasaportën serbe në fund të luftës së viteve 1998-99, tani e pranojnë këtë denigrim. Kanë kaluar pothuajse gjashtëmbëdhjetë vjet dhe e kam kuptuar shkallën e ankthit me të cilën përballen shqiptarët e Kosovës që të marrin mundin të largohen prej vendit të tyre.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.