Thursday, 14. November 2019

Analizë

Magneti i luftës në Maqedoni

A do të çojë skandali i përgjimeve në Maqedoni drejt afrimit më të madh me Rusinë? «Foreign Affairs» për korrupsionin në Maqedoni.

Kosova e lufton terrorizmin me media sociale

Republika ballkanike e Kosovës, me shumicë absolute myslimane dhe me moshë mesatare prej 27 vjetësh, është zotuar vet ta çojë përpara betejën e rëndësishme...

Qyteti i xhihadistëve shqiptarë në Zvicër

Si u shndërrua qyteti Winterthur afër Zürich-ut në qendër të radikalëve islamikë – me shqiptarë në rendin e parë. Njëri prej tyre, thai-boksieri Valdet Gashi, tani nga Siria kërcënon se një ditë feja islame do të trokas në kufirin zviceran dhe do të kërkojë që zviceranët ta pranojnë islamin. Nëse nuk e pranojnë, atëherë lufta bëhet e pashmangshme, thotë ai. Ndërkohë vëllai i tij i bën thirrje nga Gjermania: «Mos bë budallallëqe dhe kthehu në shtëpi».

Plaga e madhe e Shqipërisë

Shqipëria pothuaj nuk e ka trajtuar të kaluarën – dhe një ligj për hapjen e dosjeve sjell pak, shkruan shkrimtarja Lindita Arapi në gazetën e njohur zvicernae «Neue Zürcher Zeitung».

Serbia kthen kokën kah Perëndimi që të dobësojë dominimin energjetik të Rusisë

Analizë e agjencisë amerikane Stratfor

Ndërhyrja në Kosovë – një ngjarje e papërsëritshme

Në 16-vjetorin e çlirimit të Kosovës: disa mendime rreth librit të gazetarit Matthias Rüb: «Kosovo – Ursachen und Folgen eines Krieges in Europa» («Kosova – Shkaqet dhe pasojat e një lufte në Europë»).

Një ditë…

Ky tekst, i recituar në një festival poezie, është duke bërë bujë prej vitesh në Gjermani. Tashmë miliona njerëz e kanë dëgjuar recitimin në kanalin «you tube». Recitimi nuk zgjat as gjashtë minuta, por është një burim i pashtershëm i mençurisë, pasionit dhe së vërtetës. Julia Engelmann, studente e psikologjisë, e lindur në vitin 1992, i thotë ato fjalë që ndoshta të gjithë prej nesh i mendojmë. Jehona mediale e tregimit të Julia Engelmann-it është aq e madhe, saqë asaj shumë media gjermane i kushtojnë portrete e tekste të tjera.

Media austriake: «Francezët dhe gjermanët si model për serbët dhe shqiptarët»*

Kryeministri serb Vuçiç të mërkurën vizitoi për herë të parë Shqipërinë

Një libër për dy familje shqiptare në Perandorinë Osmane, që askush tjetër nuk do...

Agjentë të Perandorisë: kalorës, kusarë, jezuitë dhe spiunë në botën mesdhetare të fundshekullit të gjashtëmbëdhjetë. Gazeta «London Evening Standard» shkruan për librin më të ri të historianit Noel Malcolm, i cili në bazë të rrëfimeve të dy familjeve shqiptare tregon një histori të jashtëzakonshme të Perandorisë Osmane

Ibrahim Rugova flet vetë!

Për Ibrahim Rugovën të gjithë e kanë së paku një mendim. Disa e lartësojnë si themeltarin e shtetit të Kosovës, të tjerët e shohin me sy kritik. Politikanët që në faza dramatike shndërrohen në udhëheqës të një populli kalojnë nëpër tri faza: të lavdërimit, mohimit dhe vlerësimit real.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.