Wednesday, 22. January 2020

Analizë

Studimi gjerman: «Të rinjtë kosovarë janë tepër konservatorë, u besojnë imamëve, nuk duan t’i...

Qindra-mijëra të rinj nga Ballkani duan të largohen nga vendet e tyre dhe të gjejnë strehë në botën perëndimore. Në krye të listës që duan t’ia kthejnë shpinën atdheut janë shqiptarët nga Kosova dhe Shqipëria, shkruan gazeta gjermane «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Një studim i Fondacionit gjerman «Friedrich Ebert» jep shpjegime të rëndësishme për arsyet e ikjes.

«Lagja e egër» ende jeton me frikën në palcë

Shumëkush beson se operacioni vdekjeprurës i policisë kishte për qëllim të zbuste presionin ndaj Qeverisë së Gruevskit

Pesë arsye për të vizituar Prizrenin, kryeqytetin kulturor të Kosovës

Nëse po kërkon kulturë në Kosovë, atëherë nisu në jug, për në Prizren. I shtrirë në fund të Maleve të Sharrit dhe afër Rahovecit, rajonit të verës, qyteti i dytë kosovar është plot histori, dyqane tradicionale të artizanaleve dhe ushqim të shijshëm. Gërshetoje këtë me natyrë të mrekullueshme dhe festivalin e njohur veror të filmit dhe më pas e ke një destinacion që «duhet futur» në itinerarin tënd të udhëtimeve në Ballkan.

Djemtë e humbur të Shqipërisë që po kthehen

«Der Spiegel» sjell historinë e tre shqiptarëve që në vitin 1991 ikën me anije nga Shqipëria dhe tani janë kthyer aty nga malli dhe dëshira për të ndihmuar vendin e tyre.

Fotografia e cenuar revoltohet

Dikur bëhej ceremoni për të dalë para fotoaparatit. Tash fotografimi përcjell çdo hap. Për dikë teknologjia e cenon artin e fotografisë, e për dikë tjetër fotografia e cenuar është aty për të folur ende për kohën, dhe revoltohet duke ngjallur kujtimet. Për fotografët, teknika e vjetër nxirrte imazhin autentik që s’mund të kthehej, dhe kjo është vlera e fotografisë

Shkëlqimi dhe dështimi i një shkencëtari gjerman

Një politolog gjerman shqyrton krizat në horizontin ballkanik, ndërsa shikon kryesisht shqiptarët. Dhe këtu ai nuk e sheh të domosdoshme të jetë i saktë në pohime.

EULEX-i akuzohet se po mundohet të heshtë informatoren Bamieh

Mari Bamieh thotë se kërcënimi me ndjekje penale prej Misionit të Bashkimit Evropian është përpjekje për ta detyruar të heqë dorë prej pretendimeve për kulturën e korrupsionit

Fotografia e Prizrenit: Imazhi i tolerancës

Për vizitorët e Prizrenit mjafton një shëtitje e shkurtër në zonën historike, për të parë në një perimetër të ngushtë xhamitë e teqetë, kishat ortodokse dhe katedralen katolike. Përderisa ky formësim i studiuesve nuk ka qenë i rastësishëm, por ka ardhur si rrjedhojë e zhvillimit të vetë qytetit gjatë historisë, jo rrallë, fotografia që i përthekon krejt bashkë është përdorur si ilustrim i tolerancës ndërfetare

Nga historia e albanofobisë: Paragjykimet antropologjike serbe për shqiptarët

Themeluesi i Shoqatës së Mjekëve Serbë, «babai i kirurgjisë serbe» dhe politikani dr. Vladan Gjorgjeviq, më 1913, botoi librin «Arnautët dhe fuqitë e mëdha» më të cilin para fuqive të mëdha duhej të viheshe në pyetje pjekuria civilizuese e shqiptarëve e me këtë edhe e drejta e tyre që të kenë shtet të vetin. «Arnautët si njerëz me bisht» është vetëm njëri prej përshkrimeve

Përtej përndjekjes në «vendet e sigurta»

Vazhdon debati për emigrimin masiv në Gjermani. Alex Rühle e diskuton në Süddeutsche Zeitung legjitimitetin e kualifikimit të vendeve të Ballkanit si të sigurta dhe keqkuptimet me konceptet azilit politik dhe ekonomik.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.