Wednesday, 22. January 2020

Analizë

Kriza e refugjatëve teston zemrën e Evropës: Kufijtë e hapur

Shtetet anëtare të Bashkimit Europian kanë shtuar masat e kontrollit në zonat kufitare, duke krijuar kolona të gjata në kufijtë e dikurshëm komunistë, deri në 12 kilometra. Në shpjegimin e tyre zyrtar thuhet se kështu po luftojnë trafikimin e qenieve njerëzore.

A e mban mend kush Bacën Sat? Sat Nokshiqin?

E kam njohur Sat Hoxhën! Është fjala për Esad Mekulin, poetin plavjan (1916-1993), që këndoi «dhe kur m’ishte ndalue…», mësuesin e të gjithë poetëve kosovarë, ‹cult-maker›»-in e asaj që sot njihet si entitet juridiko-politik: Republika e Kosovës. Njeriun që e ka përjetue (së bashku me Hivzi Sylejmanin) tmerrin e Luftës së Parë Botërore, ankthin e pasluftës së Dytë të Madhe, por jo dhe poshtërimin që e përjetojnë shqiptarët pas çdo lufte, në lirinë e tyre.

Konferenca e Ballkanit Perëndimor në Vjenë – nga marrëveshjet te futbolli

Në vigjilje të Konferencës së Ballkanit Perëndomor në Vjenë, «Tiroler Tageszeitung» i kushton takimit një artikull të gjatë. Kryeministri austriak Werner Faymann i inkurajon liderët e rajonit për reforma dhe në luftimin e papunësisë së të rinjëve. «Perspektiva europiane është shumë e rëndësishme», citohet ai.

Shqipëria – Vendi ku lulëzon ‹bari›*

Në Shqipëri po jep fryt krimi i organizuar. Politika s’po bën asgjë, ajo madje është vetë e përfshirë aty. Policët që i bien në gjurmë një bande droge, rrezikojnë jetën e tyre. Raporton Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Panik ndër refugjatët e Lindjes në Maqedoni

Me instalimin e gardhit në Hungari, për refugjatët mbyllet një derë për në Europë. Paniku ndër refugjatë shihet që në Maqedoni, vërenë «20 Minuten»

«Në Zvicër u pranohet azili, në Gjermani dëbohen»

Europa nuk është unike në trajtimin e refugjatëve nga Ballkani perëndimor. Gjermania vlerësohet si vendi më i rreptë nga të tjerët për azilkërkues nga ky rajon.

«Flotel Europa»

Pas dy dekadave regjisori Vladimir Tomiq na merr në një udhëtim për të na treguar për rritjen e tij në një anije të mbushur me jehona të luftës – dhe gjëra të tjera që e përbëjnë një adoleshencë.

Kosova meriton më shumë

U zhgënjeva kur i pashë rezultatet e raportit të Freedom House për vitin 2015, të publikuara në qershor, lidhur me vendet në tranzicion. Sipas...

Në 14 vjetorin e Marëveshjes së Ohrit kërkohet marëveshje e re

Opozita dhe analistët e kanë shpallur të dështuar, madje të vdekur Marrëveshjen e Ohrit. Sipas tyre, shqiptarët nuk fituan të drejtat për të cilat luftuan, ndërsa kërkojnë marrëveshje të re që do të avanconte statusin politik dhe juridik të shqiptarëve në Maqedoni. Vetëm BDI feshton përvjetorin e MO-së dhe «sukseset» e saj. Gjatë homazheve të varresat e dëshmorëve, ministrat e BDI-së nuk u pritën nga banorët e Sllupçanit dhe Likovës.

Gjermania ua ndalon hyrjen emigrantëve që u refuzohet azili

Një prej këshilltarëve të Schmidtit ka deklaruar për «Newsweek» se «neve shpeshherë na kanë thënë njerëzit nga Ballkani hapur: ‹Vijmë për të marrë leje qëndrimi›. Kjo natyrisht se nuk është arsye për t’iu dhënë azili»

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.