Wednesday, 11. December 2019

Analizë

Frika nga Shtëpia e Gjetheve

Në kohën e Mbretit Zog, aty u lind trashëgimtari i tij, e me ardhjen e komunizmit, prej aty përgjoheshin të dyshimtit. Në çerekshekullin e demokracisë në Shqipëri, ajo që mori emrin Shtëpia e Gjetheve do të shndërrohet në muze përgjimesh si për ta mbërthyer një pjesë të errët të historisë. Por frika prej saj ende gjëllin tek ata që e kanë përjetuar diktaturën

Një familje shqiptare e Ulqinit si model për të shpjeguar botën mesdhetare të shekullit...

Arritja e madhe e Noel Malcolmit, studiues serioz në «All Souls College» në Oxford, në këtë histori me shumë tipare është që ta bëjë lexuesin të kuptojë se sa pak kishte të bënte konflikti ndërmjet Europës së krishterë dhe Sulltanatit osman me ideologjinë fetare dhe se sa lidhej me luftën për pushtet. Ai ka zgjedhur që këtë ta bëjë nëpërmjet prizmit të dy familjeve shqiptare, Brunëve dhe Brutëve, që kishin lidhje martesore në Ulqin, qytet shqiptar në cepin jugor të Malit të Zi modern, shkruan «Financial Times» për librin më të ri të historianit britanik.

Fshehtësitë e dialogut në Bruksel

Diplomati britanik Robert Cooper ka ndërmjetësuar në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës. Në një tekst autorial ai zbulon detaje nga procesi i negociatave. Ai shkruan se «parimi më i rëndësishëm mbi të cilin ishte zhvilluar dialogu ishte fakti se nuk e paragjykonte çështjen e njohjes», po ashtu Cooper mendon se njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia nuk duhet të jetë pikë qendrore as në të ardhmen. Sa i përket integrimit të serbëve të veriut Cooper thotë se filozofia e BE-së ishte kjo: «Ne nuk donim të ndryshonim mënyrën se si jetonin serbët në Kosovë».

Si u arrestua zëdhënësi i Mbretit Zog në Norvegji?

„Më trego me kë shoqërohesh…“: si tallej gazeta austriake „Wiener Montagsblatt“ me Mbretin Zog dhe zëdhënësin e tij danez të arrestuar në Oslo

Shqipëria e vitit 1914: bajraktarët kacafyten nëse vendi duhet të ketë një princ mysliman...

Gazeta austriake «Deutsches Volksblatt» e datës 9 janar 1914 shkruante gjerësisht mbi gjendjen në Shqipëri. Në një telegram të marrë nga një personalitet shqiptar nga Durrësi njoftohej mbi përpjekjet e xhonturqve për të vendosur një princ turk në fronin shqiptar, për rolin e Italisë dhe gazetës «Taraboshi» të Shkodrës – si dhe për vrasjen e majorit Naxhi Beu nga Isa Boletini në skelën e Vlorës.

«Në Shqipëri nuk ka pushtet turk»

Shtypi bullgar për Isa Boletinin në kryengritjen e vitit 1912: Në gusht të vitit 1912 gazeta «Makedonija», duke cituar gazetën ruse «Novoje Vremja», shkruante: «Ndonëse shqiptarët janë gjysmë të egër, ata i detyruan turqit t’iu nënshtroheshin ultimatumit të tyre». Një muaj më vonë raportonte se «në Shqipëri nuk ka pushtet turk. Pushteti në Mitrovicë, Vushtrri, Prizren, Shkup e Tetovë është përqendruar në duar të komiteteve popullore shqiptare, të përbëra nga kryengritësit»

Rruga deri te 2 korriku: Akti që ndryshoi historinë

Atë ditë të nxehtë të korrikut në oborrin e ish-Kuvendit të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës 114 delegatë me Deklaratën Kushtetuese do të jetësonin kërkesat e akumuluara për pothuajse një shekull nën regjimet jugosllave. Ky ishte hapi i radhës pas Deklaratës mbi çështjet kushtetuese të miratuar nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, më 14 qershor 1990. Por rruga deri aty ishte e gjatë e me plot ngjarje, prej muhabetit në Korzo të Prishtinës deri te shkrimi i tekstit të dokumentit që u lexua atë ditë

«Një foshnjë me emrin Germana»

Tëtë muaj pas rënies së Murit të Berlinit, sistemi komunist në Shqipëri nuk lëvizte. Fred Abrahams në një artikull për «Spiegel Online» mendon që hapja e ambasadës gjermane në Tiranë ishte një iniciativë gjermane. Sot, me 12 korrik 2015, është 25 vjetori i lejes për ta lëshuar Shqipërinë.

Hija e masakrës së Srebrenicës ndjek Bosnjën edhe pas 20 vitesh

Në kohën kur Evropa po përgatitet për shënimin e 20-vjetorit të masakrimit të më shumë se 8 mijë burrave e djemve myslimanë në qytetin boshnjak të Srebrenicës, ende po zbulohen eshtra të viktimave - krahë, këmbë dhe koka të fshehura prej forcave serbe të Bosnjës.

Mundësi e rrallë për shërimin e plagës së Srebrenicës

Kaosi politik dhe tensionet etnike kërkojnë kohë për pajtim pas luftës në Bosnjë, shkruan «Financial Times»

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.