Friday, 13. December 2019

Analizë

Mjerimi seksual i botës arabe

Ajo që dikur dukej spektakël i huaj në vendet e largëta, tani po duket si përplasje kulturash që po zhvillohet në tokën e vetë Perëndimit. Njerëzit në Perëndim po e marrin vesh me ankth dhe frikë se i sëmurë është seksi në botën myslimane, dhe se sëmundja po përhaphet në tokën perëndimore

Rrofshin rrugët e provincializmit!

Në Beograd Skënderbeu nderohet me dy rrugë, në Prishtinë nuk ka rrugë me emrat e poetëve Azem Shkreli e Martin Camaj, nuk ka një copë rrugë as për mikrobiologun e famshëm kosovar Osman Imami dhe as për kardiologun Musa Haxhiu. Dhe as për publicisten Christine von Kohl!

Prishës shteti dhe ndreqës të pushtetit personal

Një popull i varfër ekonomikisht lehtë mund të manipulohet politikisht, prandaj në Kosovë edhe 16 vite pas luftës e 8 vite pas pavarësisë mund të vishë në pushtet duke premtuar qindra-mijëra vende pune pa asnjë plan konkret.

«Zvicra duhet t’i integrojë të huajt, jo t’i dëbojë»

Gazeta e njohur zvicerane «Neue Zürcher Zeitung» e ka quajtur budallallëk iniciativën e popullistëve zviceranë për dëbimin automatik të qytetarëve të huaj – madje edhe në raste kur janë të përfshirë në delikte relativisht të lehta.

Clinton: Isha i bindur se mund të arrijmë marrëveshje me Rugovën, por jo edhe...

Si i përshkruan Bill Clinton momentet më dramatike të negociatave dhe luftës për Kosovën? Detaje nga libri i tij: «My Life», Arrow Books, 2005.

«Shkije» e «Šiptari»: pse ka aq shumë urrejtje mes dy popujve?

Në emisionin «Most» (Ura) të Radio Europa e Lirë mbi raportet shqiptaro-serbe kanë diskutuar Rigels Halili, ligjërues në Universitetin e Varshavës, dhe Aleksandar Pavloviq, bashkëpunëtor shkencor në Qendrën për Studime të Europës Juglindore të Universitetit të Grazit. Një debat mbi stereotipat e përhershëm, keqkuptimet dhe kumbaritë mes dy popujve.

Mllefi i një kombi të pafat

Me ikjen e shqiptarëve zhdukemi ne nga Europa. Shkrimtari i famshëm turk Orhan Pamuk mbi luftën e Kosovës. Ky tekst u botua më 16 prill 1999 në gazetën gjermane «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Punë leshi!

Është haram që femrat t’i ndukin vetullat dhe mustaqet. Kështu ka vendosur Diyaneti, instanca më e lartë fetare në Turqi.

Albright: Rugova na kërkoi që Kosova të bëhet shteti i 51-të amerikan

Ish-sekretarja amerikane e shtetit Madeleine Albright përshkruan takimet me Ibrahim Rugovën dhe zararin që kishte bërë politike amerikane, kur i kishte shtyrë liderët shqiptarë të takonin Slobodan Milošević-in. Si u ndreq pastaj ky zarar? Hollësi nga libri: Madeleine Albright «Madam Secretary: a memoir», Miramax Books, 2003.

Islami është fe e paqes

Ndryshe prej imazheve të xhihadistëve që u presin kokat njerëzve të pafajshëm, islami nuk promovon dhunën e pakufishme. Madje në Kuran ka thirrje për paqe dhe mënyra e kufizime se kur duhet të luftohet

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.