Sunday, 19. January 2020

Analizë

Maqedonia: Shtet i lëkundur

Maqedonia mbetet një mollë sherri dhe fuçi baroti e Europës që e ka humbur toruan.

«Adem Demaçi, simbol i atdhetarizimit dhe romantiku i përjetshëm revolucionar»

Skicë për biografinë e Adem Demaçit. Hollësi nga i libri i Stephen Schwartz «Kosovo: Background to a War», London, Anthem Press, 2000.

Diplomati gjerman Ahrens: «Rugova ishte i paepur në mosnjohjen e sundimit serb»

Historia që ishte mes nesh. Detaje nga libri i Geert-Hinrich Ahrens «Diplomaci mbi tehun e thikës – pengimi i konfliktit etnik dhe grupi punues për minoritetet i konferencave për Jugosllavinë», Toena, Tiranë, 2010.

Falja e fundit presidenciale në Maqedoni

Tani që presidenti ka shkatërruar shpresën e fundit për përmbushje të kushteve për nxjerrjen e Maqedonisë nga kriza, ndërmjetësuar nga BE-ja, vetëm një ndërhyrje ndërkombëtare mund ta shpëtojë vendin nga dhuna.

Moçali maqedonas dhe faji i BE-së

Sundimtari i Maqedonisë dhe kryeministri shumëvjeçar Nikola Gruevski e ka shndërruar vendin në pronë të klanit të tij dhe ka përgjuar mbi 20 mijë qytetarë. Tani presidenti Gjorgje Ivanov ka paralajmëruar se do t’i amnistojë të gjithë ata që janë nën hetime për shkak të skandalit të përgjimeve. BE duhet të kujdeset që një pushtet i tillë të mos ketë vend në Europë.

Fotografi nga Sarajeva që përjetësoi tragjedinë kosovare

Si sot para 17 vitesh revista e famshme TIME botoi në ballinë fotografinë e një nëne kosovare, e cila i jepte gji foshnjës duke ikur nga policia serbe në drejtim të Maqedonisë. Kush është autori i kësaj fotografie që tashmë i takon kujtesës kolektive të Kosovës?

Shpend Ahmeti në Berlin: «Nuk jemi parti nacionaliste. Duam të vendosim vetë për të...

Fondacioni i Partisë së Gjelbër «Heinrich Böll» ka organizuar një debat në Berlin mbi marrëveshjen e Brukselit të arritur mes Prishtinës dhe Beogradit. Në diskutim kanë marrë pjesë, përveç kryetarit të Prishtinës, edhe nënkryetarja e Parlamentit Europian Ulrike Lunacek, eksperti i çështjeve të Ballkanit Bodo Weber dhe Tatjana Lazareviq nga një organizatë joqeveritare e Mitrovicës.

Vladimir Putini po infiltron trupa sekrete në Gjermani për të nxitur trazira

Publicisti gjerman Boris Reitschuster në librin e tij më të ri zbulon se lideri rus synon të destabilizojë Europën – përmes trupave të tij të fshehta. Në të njëjtën kohë Putini po financon partitë e djathta europiane që kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës.

Kush do të bëhet sekretar i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara?

Ban Ki-moon, një jugkorean gati i pavërejtur në arenën ndërkombëtare, në fund të këtij viti do të lë postin e sekretarit të përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara. Sipas një rregulli të pashkruar në krye të organizatës botërore do të duhej të vinte dikush nga Europa Lindore. Për Kosovën do të ishte mirë nëse në krye të OKB-së vjen ish-presidenti slloven Danillo Türk apo ish-ministrja e Jashtme kroate Vesna Pusiq.

Aferë duarsh në Zvicër

Dy nxënës nga Siria refuzojnë t’ia japin dorën mësueses së tyre zvicerane, sepse kështu qenkan rregullat e fesë islame. Ky skandal tregon sërish se disa myslimanë e duan vetëm mirëqenien perëndimore, por jo edhe demokracinë, tolerancën, respektimin e rregullave të etabluara të komunikimit.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.