Saturday, 25. January 2020

Analizë

Libër homazh për mbrojtësit e Ulqinit

«Mehmet Beci dhe lufta për mbrojtjen e Ulqinit», Eqerem Beci, botoi ADA, Tiranë, 2015.

Një fushatë bajate kundër futbollistëve shqiptarë të Zvicrës

Shkoni, nëse s’ju pëlqen këtu: me këso fjalë të denja për rrugaçë gazeta zvicerane «Blick» ka nisur një fushatë kundër Shaqirit, Xhakës dhe të tjerëve që luajnë për kombëtaren e Zvicrës dhe tani po akuzohen se mund t’i bashkohen përfaqësueses së Kosovës.

Rugova në sytë e diplomatit italian: «Zëri i tij arrinte edhe në fshatrat e...

«Që Rugova përfaqësonte një pikë ekuilibri në panoramën e brishtë politiko-institucionale kosovare u bë e qartë pas funeralit, kur u kuptua fare mirë se do të ishte e vështirë ta zëvendësonin në institucione dhe në parti»: Diplomati italian dhe funksionari i lartë i Bashkimit Europian Fernando Gentilini portreton Ibrahim Rugovën në librin «Ballkani pa anë e pa fund – udhëtim sentimental nga Prishtina në Bruksel», Dituria, Tiranë, 2015.

Shtatë sëmundjet e lirisë së shtypit

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Lirisë së Shtypit më 3 maj.

Hasan Prishtina në Korrespondencën Shqiptare të Leo Freundlich

Në lajmet e publicistit austriak, Leo Freundlich, Hasan Prishtina përshkruhet si politikan me reputacion të madh në të gjitha trevat shqiptare dhe sidomos në Kosovë. Por si politikan dhe si ministër në Qeverinë e Përkohshme të Ismail Qemalit ai ishte i pafuqishëm t’u dalë në ndihmë bashkëkombësve në Kosovë. Hasan Beu kritikonte Francën se është bërë gramafon i Rusisë kundër Shqipërisë, përpiqej të lidhte aleancë me prijësin e «bandave bullgare», Sandanski, denonconte krimet serbe, kërkonte ndihmë nga Fuqitë e Mëdha, por në fund i dëshpëruar thoshte: «...shpresojmë se serbët nga mirënjohja ndaj shqiptarëve së paku t’i trajtojnë njerëzisht vëllezërit tanë në Serbinë e Re dhe do t’i respektojnë kufijtë e shtetit tonë të ri».

Elegji për edukimin patriotik të masave

Nga shënimet e burgut të shokut dhe komandantit suprem Azem Syla, vëllimi i parë, burgu i Prishtinës, Republika e lirë dhe e pavarur e Kosovës, prill 2016.

Po na e marrin

Një përngjasim qesharak mbi debatet shqiptare mbi Skënderbeun dhe «armiqtë e shqiptarizmës që me çelësa e dara të zeza kanë zënë të dekonstruktojnë mitologjinë nacionale».

A po anon Evropa kah e djathta ekstreme?

Më e udhës se paralajmërimi «që t’i vihet veshi thirrjes për marshimin e së djathtës ekstreme anembanë Evropës», do të ishte thirrja se Evropës dhe shumë qytetarëve të saj u ka humbur rruga dhe po mundohen të gjejnë zërin e përfaqësimit të tyre

«Dajës i lulon bahçja në dimër»

Ku është Azem Syla? Kjo është pyetje e parëndësishme. Pyetja e vërtetë është kjo: ku ishim ne qe 17 vjet që lejuam ta mbajë pushtetin kjo kastë aq e tmerrshme dhe aq grabitqare?

Bernard Kushner portreton Ibrahim Rugovën: «Burri më me famë i Kosovës»

«Ibrahim Rugova, 58 vjeçar, udhëheqësi historik i kryengritjes pacifiste, jetonte në Itali, sepse në Kosovë ndjente rrezik për veten dhe familjen. Nuk donte të kthehej, priste një situatë më të qetë. I premtova një sigurim të hekurt të shtëpisë së tij. Në fund, Rugova iu dorëzua arsyetimeve të mia». Detaje nga libri i Bernard Kushner «Luftëtarët e Paqes», Tiranë, Mësonjëtorja, 2004.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.