Thursday, 27. June 2019

Analizë

Drama e Shqipërisë

Duhet të jeni të vendosur dhe sypatrembur. Bashkë mund t'ia dalim mbanë me ndihmën e ëndërrimtarëve të specializuar.

Paragjykimet e historiografisë serbe: «Në damarët e shqiptarëve ka gjak serb»

Të paaftë për të bërë shtet, të paditur, të pacivilizuar – kundër idesë që shqiptarët të kenë shtetin e tyre në Ballkan në fund të shekullit 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të ishte mobilizuar inteligjenca serbe. Ajo akuzonte sidomos Austro-Hungarinë – pa ndihmën e së cilës shqiptarëve as që do t’u kishte rënë në mendje të bëjnë shtet.

Politikë-biznes-media – rrethi vicioz që prodhon vetëcensurë

Një studim i BIRN Albania, i realizuar me pjesëmarrjen e 121 gazetarëve, drejtuesve të medias dhe ekspertëve zbulon se interesat ekonomike të pronarëve, lidhjet e tyre me politikën dhe pamjaftueshmëria financiare prodhojnë censurë dhe vetëcensurë mes gazetarëve.

Ku gabon rëndë Albin Kurti dhe ku ka të drejtë

Kur i atakon politikanët e Kosovës në pikën e tyre më të dobët – në krim e korrupsion, Kurti tingëllon i besueshëm. Kur sillet si gjeodezist gjeostrategjik me ambicie për të ndryshuar kufijtë në Ballkan – Kurti është mjerueshëm qesharak.

Është koha që NATO-ja të sillet rreth Turqisë

Pas rrëzimit të aeroplanit rus, aleanca e Turqisë me Perëndimin duhet të përforcohet më shumë se kurrë

Dita e zezë e faqezinjve

28 nëntori shkoi sipas skenarit: kryeministri (po!) Hashim Thaçi hodhi benzinë në zjarr me milicinë e tij, Isa Mustafa iku diku sypatrembur dhe krenar për aleancën e tij me nëntokën politike, ndërsa Albin Kurti e mori rolin e martirit – atë rol që e kërkon me ngulm. Kush humbi? Republika dhe qytetarët e saj! Kush u gëzua? Rusia dhe Serbia!

Fundi i arrogancës

Si të sillemi me Lindjen e Mesme? Kolonializëm, intervenime, luftë kundër terrorit: «realpolitika» e Perëndimit ka dështuar. Ne duhet ta ndryshojmë rrënjësisht raportin tonë ndaj myslimanëve.

Serbia kishte një ëndërr: të marrë portet e Shëngjinit dhe Durrësit

Dëshira që të dëshmohet se Serbia i ka të gjitha të drejtat që të fitojë një pjesë të Shqipërisë, me qëllim që ta ketë daljen në det, ka qenë aq e madhe, saqë humbej çdo sens kritik edhe tek autorët seriozë. Kjo kërkesë më pak është argumentuar me «të drejtat» e serbëve e më shumë me paaftësinë e shqiptarëve për jetë të pavarur shtetërore.

Të (pa)fajshmit

Për njeriun nuk ka gjë më të natyrshme, asgjë nuk është e rrënjosur aq thellë në qenien e tij, se sa ndjesia e të qenurit i pafajshëm. Një rrëfim pakëz fiktiv për korrupsionin dhe dobësi të tjera njerëzore.

Paragjykimet e historiografisë serbe: «Shqiptarët janë serbë të arbanizuar»

Autorët e vjetër nuk janë marrë me shifra, por në një mënyrë tjetër, para së gjithash vizuale kanë «vërtetuar» prejardhjen serbe të shqiptarëve kosovarë. Madje ka të tjerë që shkojnë dhe më tej. Pos Skënderbeut edhe Lekë Dukagjini ka qenë serb, njashtu si të gjithë dukagjinasit, Shkodra ka «qenë gjithmonë serbe», malësorët janë «padyshim serbë».

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.