Tuesday, 23. July 2019

Analizë

«Nesër nuk do të mund të zë dashnore. Nuk ka femër për terrorist»

Kosova nën tundimin e radikalizmit islamik, shkruan gazeta franceze «Le Monde»: «Besoja se po bëja diçka të pastër e të drejtë. Sot unë jam i shënjuar si me vulë: terrorist, edhe nëse nuk jam dot ai», thotë djaloshi me fytyrën ende adoleshente përplot tufa qimesh të mjekrës bionde.

Si të ndërtosh një demokraci joliberale në BE

Kushdo që dëshiron të ndërtojë një demokraci joliberale më 2016, ja udhërrëfyesi kryesor

Cilat janë dallimet e islamit sunit dhe atij shiit?

Një udhërrëfyes i dallimeve ndërmjet islamit sunit dhe atij shiit nga «New York Times».

Dhjetë urdhëresa për të qenë një gazetar i denjë

Një ese për gazetarinë e pavarur dhe për gazetarët e mirëfilltë, të cilët luftojnë për të vërtetën – me nder e me respekt për atdheun.

Kurt Tucholsky i mbron «Stupcat»

Humoristët e grupit «Stupcat» me skeçin e tyre për disa banditë të UÇK-së që luftuan vetëm me ambicien për të plaçkitur Kosovën tentojnë t’ia hapin sytë shoqërisë kosovare. Thirrjet që «Stupcat» të kërkojnë falje janë absurde. Falje duhet të kërkojnë ata që e shkatërruan Kosovën.

Shqipëria u mundua të priste lidhjet e politikës me krimin në 2015

Akuzat mbi të shkuarën kriminale të deputetëve dhe kandidatëve për kryebashkiak dominuan vitin elektoral në Shqipëri dhe i zbehën shkëlqimin fitores në zgjedhjet lokale të shumicës qeverisëse.

Vetëvendosje është fajtore për të gjitha!

Lajme të mira në fund të vitit për Hashim Thaçin, Kadri Veselin dhe Isa Mustafën.

Cilat do të jenë rrëfimet kryesore të vitit 2016?

Judy Dempsey ka pyetur një mori ekspertësh të njohur që të spekulojnë për sfidat e politikës së jashtme dhe të sigurisë që do ta formësojnë rolin e Europës në botë në vitin e ardhshëm.

Dhjetori i perëndimit të komunizmit: tri rrëfime nga Shqipëria

Tre persona kanë ndarë rrëfimet dhe kujtimet e tyre. Përveç Paulin Zefit (32), që kujton përjetimet fëmijërore në fund të komunizmit, Ilir Kadia (58), veteran i gazetarisë, dhe Gjergj Marku (58), ish-mësues dhe ish-drejtues i rinisë komuniste të Mirditës, publicist dhe drejtor i Pallatit të Kulturës në Rrëshen, rrëfejnë «dy anët» e komunizmit dhe të demokracisë nëpërmjet aktiviteteve e përjetimeve të tyre.

Presidentët amerikanë – mburojë për shqiptarët

Kur Shqipëria po rrezikonte të copëtohej pas Luftës së Parë Botërore, Shtetet e Bashkuara të Amerikës kthyen sytë nga çështja shqiptare. Presidenti Woodrow Wilson do të bënte të qartë se s’ka ndarje të Shqipërisë. Presidenti Bill Clinton i priu fushatës së NATO-s kundër Serbisë, e presidenti George W. Bush do ta bënte të qartë se pavarësia e Kosovës është e pashmangshme. «Ata janë prindërit tanë», thotë artisti Xhevdet Xhafa për liderët amerikanë, të cilëve ua kushtoi një vepër.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.