Monday, 14. October 2019

Analizë

«Dajës i lulon bahçja në dimër»

Ku është Azem Syla? Kjo është pyetje e parëndësishme. Pyetja e vërtetë është kjo: ku ishim ne qe 17 vjet që lejuam ta mbajë pushtetin kjo kastë aq e tmerrshme dhe aq grabitqare?

Bernard Kushner portreton Ibrahim Rugovën: «Burri më me famë i Kosovës»

«Ibrahim Rugova, 58 vjeçar, udhëheqësi historik i kryengritjes pacifiste, jetonte në Itali, sepse në Kosovë ndjente rrezik për veten dhe familjen. Nuk donte të kthehej, priste një situatë më të qetë. I premtova një sigurim të hekurt të shtëpisë së tij. Në fund, Rugova iu dorëzua arsyetimeve të mia». Detaje nga libri i Bernard Kushner «Luftëtarët e Paqes», Tiranë, Mësonjëtorja, 2004.

«Miqtë nga Franca» me guerilët e UÇK-së në malet e Kosovës

Pas disa takimeve formale, udhëheqësi i ri më ftoi për darkë. Folëm me Hashim Thaçin për miqtë tanë të përbashkët, amerikanët dhe për disa punonjës të shërbimeve të fshehta franceze, që kishin shoqëruar guerilasit në male. Detaje nga libri i Bernard Kushner «Luftëtarët e Paqes», Tiranë, Mësonjëtorja, 2004.

Hasan Prishtina më 1913: Franca ka marrë rolin e gramafonit të Rusisë kundër Shqipërisë

Nga Korrespondenca Shqiptare e Leo Freundlich: një deklaratë e Hasan Prishtinës e datës 11 qershor 1913 mbi kërkesat për administrimin e Shqipërisë nga një komision ndërkombëtar dhe rolin e Esat Pashë Toptanit.

Po zoti Gove, tani të gjithë në zemër jemi shqiptarë

Instinkti i gegëve e toskëve ishte që t’i bënin sherr njëri-tjetrit, si në kampet brenda BE-së

Kriza politike në Maqedoni: «Një vend në shpërbërje»

Në Maqedoni mijëra njerzëz janë ngritur kundër qeverisë së korruptuar. Vëzhguesit paralajmërojnë një rënie të institucioneve – dhe pasoja për kufirin jugor të UE-së.

Maqedonia: Shtet i lëkundur

Maqedonia mbetet një mollë sherri dhe fuçi baroti e Europës që e ka humbur toruan.

«Adem Demaçi, simbol i atdhetarizimit dhe romantiku i përjetshëm revolucionar»

Skicë për biografinë e Adem Demaçit. Hollësi nga i libri i Stephen Schwartz «Kosovo: Background to a War», London, Anthem Press, 2000.

Diplomati gjerman Ahrens: «Rugova ishte i paepur në mosnjohjen e sundimit serb»

Historia që ishte mes nesh. Detaje nga libri i Geert-Hinrich Ahrens «Diplomaci mbi tehun e thikës – pengimi i konfliktit etnik dhe grupi punues për minoritetet i konferencave për Jugosllavinë», Toena, Tiranë, 2010.

Falja e fundit presidenciale në Maqedoni

Tani që presidenti ka shkatërruar shpresën e fundit për përmbushje të kushteve për nxjerrjen e Maqedonisë nga kriza, ndërmjetësuar nga BE-ja, vetëm një ndërhyrje ndërkombëtare mund ta shpëtojë vendin nga dhuna.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.