Friday, 6. December 2019

Analizë

Një krizë e trefishtë po e trondit Europën

Për të shpëtuar Europën duhet të demokratizohet Bashkimi Europian dhe të mbrohet modeli social europian kundër të këqijave të kapitalizmit global. Po ashtu në të gjitha vendet duhet të luftohen popullistët e djathtë duke i marrë seriozisht shqetësimet e qytetarëve. Brukseli duhet të shpërndajë më fer barrën dhe fitimet mes shteteve anëtare.

Paradokset demokratike të LDK-së: Donika Gërvallën e keqtrajton, Ukë Rugovën e ledhaton

Lidhje Demokratike e quan veten partia e Isa Mustafës. Por, demokracisë në këtë parti po i këputen dhe kalben rrënjët çdo ditë. Paradokset demokratike të rugovistëve të vetëshpallur nuk kanë fund: ata tregojnë muskujt kundër Donika Gërvallës dhe njëkohësisht e ledhatojnë të akuzuarin për krim të organizuar - Ukën e Ibrahim Rugovës.

Kandidati me revole dhe aleanca e çuditshme austro-serbiane

Të dielën mbarë Europa do të shikojë në drejtim të Austrisë: a do të fitojë në zgjedhjet presidenciale nacionalisti antieuropian Norbert Hofer apo politikani i gjelbër dhe i ngathtë Alexander Van der Bellen. Politikanët popullistë serbë po u bëjnë thirrje serbëve me banim në Austri të votojnë Hoferin, partia e të cilit (FPÖ) mallkon shtetin e Kosovës.

Fundamentalizëm sekular

Shamia e tyre është shkelje e të drejtave të grave nga shoqëritë «mesjetare» e maskiliste, na thonë supereuropianët e vetëshpallur kosovarë. Në anën tjetër, gratë që defilojnë si porn-stare nëpër televizione kombëtare nuk janë të shkelura nga maskiliteti. Ato thjeshtë kanë dëshirë dhe pavarësi të nxjerrin gjithçka në shesh. Dy fjalë për sekularizmin me çdo kusht në Kosovë.

«Do të fitojnë ata që i kanë rezistuar aktivisht represionit»

Në librin e tij «Civil Resistance in Kosovo» (London, Pluto, 2000) Howard Clark përshkruan mospajtimet dhe debatet që zhvilloheshin mes politikanëve të Kosovës pas heqjes së autonomisë nga Serbia. Në vitin 1989 ishte normale që të krahasoheshin ngjarjet në Kosovë me intifadën palestineze, ndonëse organizatorët nuk e kishin idenë e strategjisë së shfaqur nga palestinezët. Një prej themeluesve të LDK-së më vonë do të lavdërojë Shkëlzen Maliqin dhe Veton Surroin si «bartës kryesor të proceseve iniciale dhe transicionale në Kosovë».

Dadaizmi, Kola dhe 51 autobusët

Ndërsa politikanët gjuhen me fjalë, publikut s’i mbetet gjë tjetër veçse të kërkojë shpëtim në dadaizëm. Një shkrim nga Filan Fisteku për dadaizmin kosovar me autobusë, i cili në versionin e Prishtinës mund të quhet «kolizëm».

Vdiq historiani i famshëm Fritz Stern, një simpatizant i çlirimit të Kosovës

Historiani dhe publicisti amerikan Fritz Stern vdiq në New York në moshën 90-vjeçare. I lindur në Breslau (Wrocław të Polonisë së sotme) ai ishte instancë morale sidomos në Gjermani për shkak të studimeve të tij mbi historinë gjermane. Stern kishte përkrahur angazhimin ushtarak të Gjermanisë në Kosovë më 1999. Mik i familjes së tij ishte edhe Albert Einsteini.

Fabrika e futbollistëve e quajtur Kosovë

Revista e famshme britanike «The Economist» shkruan se pranimi i Kosovës në UEFA dhe FIFA forcon shtetësinë e vendit. «Megjithëse territori i Kosovës ka rreth dy milionë banorë, ka nxjerrë shumë talente. Në të vërtetë, gjatë një ndeshje të kohëve të fundit ndërmjet Shqipërisë dhe Zvicrës, 12 prej 22 lojtarëve në fushë në fillim të ndeshjes ishin prej atyre që mund të luajnë për Kosovën».

Mbreti i Turqisë

Erdogani pas Davutoglut

Heronjtë tanë Azem Syla dhe Ukë Rugova

Njëri luftoi me sukses kapitalizmin zviceran, tjetri u kujdes për lirinë e lëvizjes në Europën plakë. Një parodi e hidhur për doktor Azem Sylën dhe ekspertin e vizave Ukë Rugova.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.