Saturday, 20. July 2019

Analizë

Nga këndi financiar: re te errëta në fillim të vjeshtës

Tregjet financiare janë çdo gjë tjetër përveç se të shëndosha dhe në kombinim me problemet tjera evidente në Bashkimit Europian mund të krijojnë një spirale të re negative.

Hillary Clinton për presidente

Mbështetja jonë i ka rrënjët në respektin për intelektin, përvojën dhe guximin e saj, vlerëson bordi editorial i gazetës prestigjioze amerikane «New York Times».

Agjencia gjermane e lajmeve DPA: Ende nuk ka vdekur ideja e Serbisë së Madhe

Shumë bashkëpunëtorë të Slobodan Millosheviqit edhe sot mbajnë poste. Dhe nuk pendohen për asgjë. Memorandumi i Akademisë Serbe të Shkencave, i publikuar para 30 vitesh, mbetet ende aktual.

Prirja e rrezikshme e popullistëve perëndimorë drejt putinizmit

Në një epokë kur votuesit po kërkojnë liderë të fuqishëm që janë të zotë të fuqizojnë shtetet e tyre, zoti Putin është mik zori dhe i rrezikshëm. Në fakt, ai nuk është aleat dhe popullistëve perëndimorë duhet t’u kërkohet llogari pse kanë kthyer kokën nga ai, shkruan «Financial Times».

Çka dimë pas Brexit?

Sa më shpejt një grup, një institut, një industri ose një shoqëri e kupton interesin e vet, aq më lehtë i përballon ndryshimet dhe i shfrytëzon ato për avancimin e vet. Konstantja e vetme është ndryshimi. Ndoshta kjo është e vetmja që mund ta kem mësuar nga Brexit!

Fashisti rus që përzihet në zgjedhjet amerikane

Ivan Ilyin, një filozof rus, që përhapte idetë fashiste në vitet 1920 dhe '30, është idhulli i madh i Vladimir Putinit. Qëllimi i autokratit rus është ta bëjë të pakuptimtë demokracinë - madje edhe në Amerikë.

Paratë e BE-së kundër korrupsionit shpenzohen kot në Ballkan

Asnjë vend nuk ka arritur të ngrihet më lartë se në vendin e gjashtëdhjetë në Indeksin tonë të Perceptimit të Korrupsionit dhe vendet që nuk janë në mesin e pesëdhjetë shteteve të para kanë probleme serioze me korrupsionin. Shqipëria dhe Kosova radhiten në vendin 88 dhe 103 respektivisht, duke u vendosur në të njëjtin nivel me Egjiptin dhe Etiopinë.

Komploti rus në Ballkan, leksion për SHBA-në

Rusët ndjejnë se duhet të jenë fuqi e madhe, shtet që duhet të përfshihet dhe të jetë i pranishëm në Ballkan. Historikisht kjo ka ndodhur për dy arsye: së pari, për shkak të interesave të perandorisë ruse për kontrollimin e Bosforit; së dyti për shkak se shumë rusë besojnë fuqishëm se sllavët duhet të bashkohen përtej kufijve aktualë, një ndjenjë e quajtur “pansllavizëm”, me pretendimin se ka “marrëdhënie të veçanta” ndërmjet Rusisë dhe popujve sllavë në Ballkan.

Lajme të droguara nga «vendi i shqiponjave»

Pse Shqipëria nuk po arrin të dalë nga rrethi vicioz i tregtisë me drogë?

Kameleoni i Ballkanit

Ish-ultranacionalisti Aleksandar Vuçiq është shndërruar në eurofilin më të papritur të Evropës, shkruan «The Economist». Ai kontrollon çdo gjë, përfshirë dhe policinë dhe shërbimin sekret, dhe prapë gëzon imazh të mirë në botën e jashtme. Kjo i zemëron shumë kritikë të tij në Serbi.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.