Saturday, 20. July 2019

Analizë

A mund të bashkohen Kosova e Shqipëria?

Siç shihet një kosovar ka sot shumë më tepër arsye për të mos dëshiruar ndonjë jetesë nën shtetin shqiptar. E qartë, edhe shqiptarët vetë nuk kanë ndonjë arsye për të lakmuar shtetin kosovar. Por as edhe një arsye për t’u vetëmburrur ndaj kosovarëve për një përparim që nuk ekziston. E nëse do duan të mësojnë gjë nga bashkëkombasit përtej kufirit, kjo do të ishte qetësia, përmbajtja dhe serioziteti në jetën shoqërore, raporti me punën dhe shumë më tepër dashuri për tokën e vet.

Ballkan: Vatrat që mund të shpërthejnë

Kërcënimi i kaosit rri varur mbi vendet e ish-Jugosllavisë, në rajon lulëzon paqëndrueshmëria dhe tensioni i ndërsjellë, e gjitha në dobi të Putinit, shkruan gazeta kroate «Jutarnjni list».

Berlin 1945, Grozni 2000, Halep 2016

«Qe sa kohë jeton familja juaj këtu?», e pyeta dikur një njeri në Halep të Sirisë. «Në këtë rrugë apo në Halep?», ma ktheu ai. Para se t’i përgjigjesha unë, ai më tha: «Në këtë rrugë, qe 800 vite. Në Halep qe 1200 vite». Në bashkësi gjallon shpresa. Shkatërrimi i kësaj është qëllimi i tiranëve dhe vrasësve masivë. Dhe kjo është çfarë po na shfaqin video-xhirimet me dron nga Halepi i rrafshuar.

«Hitleri» shpalos transformimin e «kokëtrashit» në demagog

Si ishte e mundshme që një i krisur të bëhet udhëheqës në atdheun e Goethes dhe Beethovenit? Këtë e shpjegon historiani Volker Ulirch në biografinë më të re të Hitlerit.

Stratfor: Ballkani, «arenë europiane» ndërmjet Rusisë dhe Perëndimit

Instituti Amerikan i Parashikimeve Strategjike Stratfor vlerëson që Ballkani është edhe një «arenë europiane» tjetër, që do të tërheqë vëmendjen e Rusisë dhe të Perëndimit në tremujorin e fundit të këtij viti.

Plagët e pashëruara

Edi Rama ka të drejtë të flasë (edhe) për Kosovën, por shqiptarët e Kosovës kanë gjithsesi të drejtë të jenë kritik edhe ndaj Tiranës - për shkak të përvojës së hidhur historike.

A e ka zbuluar shkenca shkakun e autizmit dhe a mund të parandalohet?

Një studim i ri supozohet të ketë zbuluar rrënjët e autizmit, dhe mbase mund të merren masa për parandalimin e tij.

Heroi i harruar

Nesër në Bruksel fillon procesi gjyqësor kundër vrasësve të Enver Hadrit. Kosova e pret këtë ngjarje në heshtje cinike.

Trepça: Sipas dhembjes, edhe ilaçi

Plumbi, zinku dhe Trepça gjenden në territorin të cilin shumëkush e njeh për shtet të Kosovës. E pasuritë natyrore, si rregull, i përkasin shtetit. Ajo që vlen për pasuritë minerale, vlen për gjithë infrastrukturën - hekurudhore, rrugore, energjetike, ujërat.

Për Shkodrën e Kosovës…

Kur një lojë futbolli shndërrohet në histori. Shënime për Shkodrën, kryeqytetin e dytë të Kosovës – dhe kroatët me të cilët jemi rritur.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.