Wednesday, 26. June 2019

Analizë

Mrekullia kosovare: 320 mijë vende pune!

Si po tallen me popullin e varfër të Kosovës Hashim Thaçi, Kadri Veseli dhe Isa Mustafa? Shënime për një parodi kosovare, ku hapja e zadrugave me prodhime të Serbisë festohet si sukses i qeverisë. Ndërkohë çdo i pesti kosovar jeton në varfëri ekstreme – me 0,94 centë në ditë.

Shtete të gënjeshtarëve

«Fake News», lajme të rrejshme: mënyra si po raportojnë shumica e portaleve shqiptare nga Maqedonia mbi zgjedhjet në këtë vend është kriminale – dhe nuk ka të bëjë bash asgjë me gazetari. Por në këtë moçal Maqedonia nuk është duke notuar vetëm.

Të dyshuarit për krime lufte në Ballkan kanë ende ndikim politik

Vite të tëra pas konflikteve në Ballkan, votues në vendet e ish-Jugosllavisë po zgjedhin ende njerëz që janë dënuar ose akuzuar për krime lufte, duke treguar se nacionalizmi ende shtrembëron mjedisin politik.

E përmbysën Gruevskin, e shkatërruan Ahmetin

Regjimi totalitar, i cili është në pushtet për dhjetë vjet, u mund në zgjedhjet e parakohshme, por nuk u shkatërrua.

Si mund ta luftojë islami patriarkatin

Mizogjenët shpeshherë i justifikojnë qëndrimet duke iu referuar interpretimeve arkaike të islamit, gjë që dëshmon pse duhet të punojmë për revokimin e monopolit të interpretimit të religjionit. Islami duhet të jetë pjesë e zgjidhjes. Andaj tash e tutje duhet të theksojmë se islami ka vlera të përjetshme, se ligjet islamike gjithashtu reflektojnë pjesërisht norma të shoqërive mesjetare – dhe se derisa kohët ndryshojnë, duhet të ndryshojnë edhe ligjet.

Zëra nga Halepi

Një qytet që vdiq para syve tanë.

Projektit euroatlantik po i vjen fundi në Ballkan

Teksa Mbretëria e Bashkuar dhe Amerika tërhiqen nga rajoni, aftësia e Europës për «fuqi të butë» me qëllimin e nxitjes së Ballkanit drejt demokracisë liberale po shkon gjithnjë e më shumë drejt rënies, gjë që e bën destabilitetin më të mundshëm.

Progresi i rivalëve i heq shkëlqimin fitores së BDI në Maqedoni

Fitorja e BDI në kampin e shqiptarëve në Maqedoni ishte si e Pirros – ajo u la në hije nga suksesi i partive të reja dhe nga kalimi i disa votuesve në anën e Socialdemokratëve.

«Tageszeitung»: Kriza në Maqedoni mund të ashpërsohet

Pritej që zgjedhjet në Maqedoni të sillnin qetësi. Por tani vendi mund të përjetojë një betejë edhe më të ashpër politike, shkruan gazeta «Tageszeitung» e Berlinit.

Fundi i Perëndimit

Pa SHBA-të në rolin prijës Perëndimi nuk do të mbijetojë në formën e tanishme. Europa nuk mund të marrë rol udhëheqës; për këtë ajo është tepër e dobët dhe e përçarë. Dhe kështu bota perëndimore, siç e kemi njohur, do të zhduket para syve tanë. Kina e madhe është nisur t’ia zë vendin fuqisë së lodhur botërore, ndërsa në Europën e mplakur sërish po zgjohet nga varri fantazma e nacionalizmit, një ankth i së kaluarës së errët.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.