Sunday, 17. November 2019

Analizë

Shqipëria ende e ndotur nga mbeturinat e komunizmit

Ndërsa po shkatërrohet pothuaj çdo institucion (dhe fajin për këtë e ka tërë klasa politike në Tiranë), Partia Socialiste e Edi Ramës po përpiqet të gjallërojë fantazmat e komunizmit – fatkeqësisht pa u ballafaquar me rezistencë publike. Në këtë katrahurë propagandistike po merr pjesë edhe një ministre nga Kosova që i shërben regjimit të Ramës - dhe kjo tregon se deri ku janë të gatshëm të shkojnë disa njerëz që nuk kanë ndjeshmëri për viktimat dhe (me a pa vetëdije) shndërrohen në vegla të manipuluesve të historisë.

Anketa e madhe: Çka mendojnë shqiptarët në Kosovë e Shqipëri për njëri-tjetrin? Sa e...

Në një anketë të një organizate ndërkombëtare, të cilën e ka siguruar dialogplus.ch, për herë të parë ofrohet një tablo më e qartë mbi raportet mes shqiptarëve të Kosovës dhe Shqipërisë. Detaje mbi bashkëpunimin, mundësitë e bashkëjetesës, konsumin medial, marrëdhëniet sociale, dëshirën për bashkim dhe gatishmërinë e qytetarëve për të paguar një tatim ekstra për bashkim.

Mbi gabimet e Edi Ramës dhe sulmet nganjëherë histerike kundër tij nga çarshia digjitale...

Edi Rama ka bërë mjaft gabime ndaj Kosovës, por jo krejt barra duhet t'i ngarkohet atij. Thelbi i problemit gjendet në Prishtinë - te klasa e deritanishme politike e Kosovës.

Dy shembuj të kundërt: Bora Ćosić dhe Rexhep Qosja

Ose: Njëri e godet mjeshtërisht Peter Handken, tjetri e vazhdon luftën e tij private dhe provinciale duke shkruar dy rreshta për Peter Handken dhe dy mijë kundër hasmit imagjinar në Prishtinë. Njërit i dëgjohet zëri në mediat e rëndësishme europiane, tjetri nuk e kalon pragun e profilit të tij në Facebook. Duke i lexuar reagimet si fishekzjarre të Rexhep Qosjes, njeriu mund të zhgënjehet me harxhimin e fuqisë mendore dhe retorike nga ana e tij. Çfarë vlere ka një monolog shumëvjeçar?

Granit Xhaka do të bënte mirë të kërkonte një punëdhënës tjetër

Në çështjen Granit Xhaka dhe Arsenali bëhet fjalë për pritjet ndaj një futbollisti të shtrenjtë dhe problemeve të thella në klub.

Mbi burrat e zakonshëm me barqe të zakonshme birre, të cilët 1425 ditë me...

Shkrimtari zviceran Lukas Bärfuss ka pranuar Çmimin Georg Büchner. Fjalimi i tij me këtë rast ishte një thirrje buçitëse për liri dhe kundër cinizmit. Një shëtitje dërrmuese nëpër tmerret e shekullit ’20 – nga sundimi nazist deri te krimet serbe në Bosnjë. Bärfuss nuk e përmendi Peter Handken, por mesazhi ishte i qartë.

Kosova ka kushtetutë militante

Ajo prek bashkimin me Shqipërinë, komunitetet pakicë dhe dialogun me Serbinë.

LDK në ligatinën politike

4 javë pas zgjedhjeve parlamentare LDK e përmend kalimin në opozitë si opsion. Këtë mund ta bëjë vetëm LDK, një parti që o doli e para, o e dyta - përherë e ka një problem: nuk di çfarë të bëjë me besimin që ia kanë dhënë votuesit. Kjo sjellje skandaloze e LDK-së është fyerje e votuesit që më 6 tetor përkrahu një ndryshim rrënjësor politik. Partia që i ikën përgjegjësisë nga hidhërimi që nuk doli e para në zgjedhje, nuk e kualifikon veten në ligën e kredibilitetit.

«Më e madhja katastrofë që bota ka parë ndonjëherë»

Nga atentati i nacionalistëve serbë në Sarajevë deri te 16 milionë të vrarë dhe 20 milionë të plagosur në mbarë botën: Si shpërtheu Lufta e Parë Botërore? Recension i botuar në The New York Review of Books mbi 6 libra të historianëve të njohur.

70 vjet të një gazete të rëndësishme për Gjermaninë, por edhe për shqiptarët në...

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) shënon 70-vjetorin e botimit. Ky është një rast për të kujtuar edhe rolin e madh të kësaj gazete në informimin e botës gjermane dhe europiane sidomos mbi zhvillimet në Kosovë në 40 vitet e fundit. Prishtina është kryeqyteti i vetëm i një vendi europian, ku një rrugë bart emrin e një korrespondenti shumëvjeçar të FAZ.

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.