Zvicra jep më pak para për studime
Për herë të parë pas vitesh të tëra, të dhënat e Federatës për hulumtime bien ndër dy miliardë franga. Tages Anzeiger këtë e lidh me iniciativën e emigrimit.

 

Në fakt, buxheti i Federatës për hulumtime shkencore ishte zvogëluar për diçka në 2014-tën, ndërsa sivjet ai ka rënë ndër dy miliarë franga. Shkaku kryesor i kësaj është votimi i Iniciativës së Emigrimit Masiv, thotë raporti. Pas «Po»-së ndaj Iniciativës, UE-ja e ndërpreu përkohësisht bashkëpunimin në fushën e shkencës. Prandaj edhe kontributet e Zvicrës në Komisionin e UE-së u zvogëluan ndjeshëm. Nga 453 milionë në vitin 2012, ato kanë rënë në 77 milionë. Kështu ka njoftuar Enti Federal i Statistikave.

Në vitin 2014 Federata kishte dhënë 1,966 miliardë franga për studime dhe zhvillim. Në raport me periudhën para 2012-tës kjo i bie 7 për qind më pakë. Në 2012-të ky buxhet e kishte kaluar dy miliardëshin. Kontributet për nxitjen e aktiviteteve shkencore përbëjnë hisen më të madhe të të dhënave për studim dhe zhvillim, thotë raporti. Edhe mjetet për studime të autorizuara kanë shënuar një rënie prej 20 përqindëve. ks

Për herë të parë pas vitesh të tëra, të dhënat e Federatës për hulumtime bien ndër dy miliardë franga. Tages Anzeiger këtë e lidh me iniciativën e emigrimit.

 

Në fakt, buxheti i Federatës për hulumtime shkencore ishte zvogëluar për diçka në 2014-tën, ndërsa sivjet ai ka rënë ndër dy miliarë franga. Shkaku kryesor i kësaj është votimi i Iniciativës së Emigrimit Masiv, thotë raporti. Pas «Po»-së ndaj Iniciativës, UE-ja e ndërpreu përkohësisht bashkëpunimin në fushën e shkencës. Prandaj edhe kontributet e Zvicrës në Komisionin e UE-së u zvogëluan ndjeshëm. Nga 453 milionë në vitin 2012, ato kanë rënë në 77 milionë. Kështu ka njoftuar Enti Federal i Statistikave.

Në vitin 2014 Federata kishte dhënë 1,966 miliardë franga për studime dhe zhvillim. Në raport me periudhën para 2012-tës kjo i bie 7 për qind më pakë. Në 2012-të ky buxhet e kishte kaluar dy miliardëshin. Kontributet për nxitjen e aktiviteteve shkencore përbëjnë hisen më të madhe të të dhënave për studim dhe zhvillim, thotë raporti. Edhe mjetet për studime të autorizuara kanë shënuar një rënie prej 20 përqindëve. ks