Pasaportat e Ballkanit «jo dhe aq të rëndësishme» sipas renditjes globale

Një indeks online që rendit pasaportat e shteteve për nga numri i vendeve që mund të vizitosh pa viza me to, i ka renditur vendet e Ballkanit diku në mes, ndërsa Shqipëria mbetet pas fqinjëve të saj.

Indeksi i Pasaportave.Indeksi i Pasaportave, i renditi shtetet ballkanike, anëtare të BE-së dukshëm më mirë se sa fqinjët e tyre jo-anëtar në Bashkimin Europian.

Indeksi, i cili rendit vendet bazuar te vendet që mund të vizitosh me pasaportat përkatëse mes pikëve 1 dhe 94, e kategorizoi Kroacinë në vendin e 14 pasi me pasaportën e saj mund të vizitosh 144 vende pa vizë.

Bullgaria dhe Rumania, gjithashtu anëtarë të Bashkimit Europian, zunë të dyja vendin e 15, pasi shtetasit e tyre mund të vizitojnë 143 vende pa vizë.

Vendet joanëtare në BE të Ballkanit u ndodhën në mesin e renditjes.

Serbia u rendit e 38-ta me 113 vende pa viza, ndërsa Maqedonia ndau vendin e 41 me Federatën Ruse, shtetasit e të cilëve mund të vizitojnë 108 vende. Nga ana tjetër Mali i Zi zuri vendin e 43 me 105 shtete.

Bosnja dhe Hercegovina zuri vendin e 46 me 101 vende të vizituara pa viza, ndërsa Shqipëria u rendit në vendin e 47 me qasje në 96 shtete.

Vendi i renditur më keq në Ballkan ishte Kosova, në pozicionin (84), pavarësia e të cilës është sfiduar nga Serbia duke penguar kështu angazhimin në shumë organe botërore.

Renditja e Kosovës e bën pasaportën e këtij vendi më pak «të fuqishmin» në Europë, pasi lejon që të udhëtosh pa vizë në vetëm 41 vende.

Indeksi i Pasaportave renditi 193 vende anëtare në OKB dhe gjashtë territore, Taivanin, Makaon, Hong Kongun, Kosovën, Territoret Palestineze dhe Vatikanin, duke i pozicionuar në 94 vlerësime.

Pasaporta më e fuqishme i përket Singaporit, pasuar nga Gjermania, Suedia dhe Koreja e Jugut.

Në vendin e fundit është Afganistani, Iraku dhe Pakistani, paraprirë nga Siria dhe Somalia.

(https://www.reporter.al/pasaportat-e-ballkanit-jo-dhe-aq-te-rendesishme-sipas-renditjes-globale/)