Thursday, 20. September 2018

Mendim

Ramush H. në «TV HAPPY» të Beogradit: edhe një rrëshqitje kolosale

Përse, përse, përse kryeministri i Kosovës lejon që një televizion serb ta shndërrojë në figurë cirku?

Rruga «Suksesi»

«Oda shqiptare», «Mikpritja», «Trimat», «Suksesi», «Murseli», «Neziri», «Sylë Ukshini», «E lashtë», «Qamëria» - mbi dhe nëpër rrugët e Kosovës.

«Njeriu jugosllav» dhe sporti

Sporti dhe kultura fizike kishte rol kyç në projektin socialist të Jugosllavisë së dikurshme dhe në krijimin e «Njeriut të Ri» jugosllav. Në periudhën pas Luftës së Dytë Botërore, sporti u bë elementi kryesor për të krijuar superioritetin ideologjik të «Bashkim-Vëllazërimit» dhe Lidhjes së të Painkuadruarëve. Një studim i publikuar rishtazi në Revistën Ndërkombëtare të Historisë së Sportit merret gjerësisht me implikimet politike dhe ideologjike në sportin jugosllav. Dialogplus sjell një përmbledhje të artikujve kryesorë.

Mish, bukë, ajër dhe nacionalizëm të helmuar

Do të ishte më e udhës, dhe dorën në zemër më «shtetërore», nëse inspektorët ushqimorë, e diku-diku edhe policë të shtetit do të tërhiqnin zvarrë me po aq senzacion thasë të skaduar të miellit dhe mishit të kalbur nga supermarketet kosovare sa ndonjë zyrtar të shtetit serb.

Për pushtet Pal Lekaj e dëbon në Turqi edhe ipeshkvin e Kosovës

Vetë autokrati turk iu falënderua me emër presidentit të Kosovës për kapjen e gjashtë gylenistëve dhe dëbimin e tyre ilegal në Turqi. Nga Stambolli ka dy ditë që kryeministri i Kosovës po tallet si palaço cirku. Por kjo s’po e prish fare rehatinë e AAK-së – sepse kjo parti, e sidomos figura shahu si Pal Lekaj, për pushtet mund të bëjnë çfarëdo kompromisi – madje t’i dërgojnë jesir në Turqi në pako edhe ipeshkvin e Kosovës dhe Donika Kadaj-Bujupin si politikane për sporte të rënda.

Nata e 24 marsit

Kujtime nga Nata e Madhe e Kosovës.

Koha e pinguinëve dhe e vetëvendosjes

Shënime nga labirinti.

Lajme nga një botë paralele

Shënime nga një kafene belge mbi hallet e mëdha të qytetarëve të Belgjikës – moti i ftohtë dhe shpëtimi i tulipanëve, kursimi i energjisë dhe punët e postierit në mëngjes. Si dhe disa këshilla nga një profesor mbi aktivitetet horizontale (dhe jo vetëm) të njerëzve. Ndërkohë kafen e kam pirë dhe në telefon më vjen një mesazh nga një gazetar në Kosovë: «Me gjasë as këtë javë nuk po votohet demarkacioni».

Dafrunga e demarkacionit

Si u shndërrua një çështje teknike e caktimit të kufirit me Malin e Zi në dramë të rrezikshme për Kosovën? Ballafaqimi në dhe jashtë parlamentit për demarkacionin është shenjë e frikshme se Kosova nuk ka arritur të sigurojë institucione me autoritet, vendimit të të cilave i nënshtrohen të gjitha partitë. Përballë polarizimit aq të madh apeli i vetëm që mund t’u bëhet të ashtuquajturve përfaqësues të popullit është ky: votoni sipas ndërgjegjes suaj, duke pasur parasysh konsekuencat që do të ketë vota juaj.

Pyetja e madhe për Kosovën

Javës që shkoi Kosova festoi dhjetëvjetorin e shpalljes së pavarësisë. Derisa papunësia e madhe, mungesa e zhvillimit ekonomik, dhe sektorët jofunksional të shëndetësisë dhe arsimit janë vetëm disa nga problemet kronike, një tjetër pyetje e madhe e ka përcjellë Kosovën që nga viti 2008: çka është Kosova pa prospektin për t’u bërë, ndonjë ditë, pjesë e «familjes europiane»?
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.