Freitag, 20. Januar 2017

Zvicër

Kosovari mashtron autoritetet zvicerane me pasaportë të falsifikuar greke

Një gjykatë në Zvicër ka dënuar me 18 muaj burg një kosovar, i cili me një pasaportë të blerë greke kishte siguruar lejen e qëndrimit në Zvicër. Mashtrimi u zbulua krejt rastësisht.

Zvicra frenon imigrimin, por popullistëve kjo nuk u mjafton

Parlamenti zviceran ka vendosur të kufizojë imigrimin nga vendet e BE-së, por partia populliste SVP kërkon prishjen e Marrëveshjes për Lëvizjen e Lirë të Personave.

Falë me shnet Kosovës

Një shkrimtare zvicerane kalon rreth dhjetë vjet në Kosovë. Pas tre librave për vendin dhe njerëzit e tij, Elisabeth Kaestli shkruan një letër lamtumire me nostalgji letrare dhe realizëm zviceran.

«Njerëzit i duan klishetë»

Etienne Piguet është profesor në Fakultetin e Gjeografisë në Universitetin e Nëshatelit dhe nënkryetar i Komisionit Federal të Migracionit. Prej më shumë se 20 vjetësh ai e vrojton rrjedhën e politikës dhe të emigracionit në Zvicër. Opinioni i tij për imazhin e shqiptarëve në Zvicër.

«Nëse asimilimi kuptohet si një çmim për integrimin, ky do të ishte një keqkuptim...

Basil Schader është profesor në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Cyrih dhe udhëheqës i seksionit «Gjermanishtja si gjuhë e dytë». Ai ka doktoraturë në gjermanistikë e albanologji, është autor i librave dhe teksteve të ndryshme shkollore dhe veprave shkencore e didaktike. Kohëve të fundit është kërkuar shpesh mendimi i tij për integrimin e shqiptarëve në Zvicër.

Zvicër: Dy vrasje për shkak të «kulturës kosovare të dhunës»?

Dy shqiptarë të Kosovës, babë dhe bir, vranë para 4 vitesh dy njerëz në qytetin zviceran Oensingen. Pas dënimit me burg shumëvjeçar ata kundërshtojnë verdiktin e gjykatës, ndërsa avokati i tyre thotë: «Në kulturën kosovare dhuna është diçka normale».

«Ka një imazh të mirë dhe një jo aq të mirë»

Martine Brunschwig Graf është kryetare e Komisionit Federal Kundër Racizmit dhe anëtare e Partisë Liberale. Ajo ka qenë ministre në Qeverinë e Gjenevës nga 1993 deri 2005, si dhe deputete në Parlamentin Federal nga 2003 deri më 2011. Brunschwig Graf e ka një perspektivë të veçantë për imazhin e shqiptarëve.

Një imazh i përhapur kryesisht nga shtypi i verdhë

Roland Wiprächtiger deri më 2015 ka punuar si gjykatës në Kantonin e Luzernës. Ai i njeh shqiptarët shumë mirë nga puna dhe nga jeta. Një perspektivë e dyfishtë.

Sa është majtiste gjenerata e tretë e të huajve në Zvicër?

Një studim tregon se ku qëndrojnë politikisht të huajt e gjeneratës së tretë.

Nxënësit në Zvicër më të mirët në Europë në matematikë

Rezultatet e testit PISA tregojnë se nxënësit në Zvicër shkëlqejnë në matematikë dhe dituri natyre. Por ata kanë probleme me kompetencën e leximit.

Artikuj të zgjedhur

6,598FansaPëlqeje
132NdjekësNa Ndjek
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.