Wednesday, 16. January 2019

Fytyra & Zëra

«Gati e pabesueshme! Çka me thanë tjetër?»

Në kujtim të Bekim Lumit dhe shfaqjes së tij të fundit – «Arturo Ui»: «Për fat të keq, kipcin e gangsterit dhe të kriminelit Arturo Ui e të vetave tjera të kësaj drame i gjejmë ende në Kosovë dhe në vendet e tjera të Ballkanit. Të tillët i kemi me shumicë sidomos në politikë. Në politikë dhe në krim. Ata janë aty së bashku».

Demaçi, një legjendë e Ballkanit

Sonja Biserko, aktiviste për të drejtat e njeriut nga Beogradi, vlerëson figurën e Adem Demaçit, me të cilin bashkëpunoi sidomos gjatë viteve ’90.

«Sa të jetoj, do të jetoj si luan»

Adem Demaçi ka kaluar 28 vjet nëpër burgjet e ish-Jugosllavisë duke qenë se i denonconte trajtimet jonjerëzore të shqiptarëve nga pushteti jugosllav dhe e kritikonte regjimin e Josip Broz Titos. Në fillim të veprimtarisë së tij ai me shokë shpërndau 99 flamuj shqiptarë nëpër qytetet kryesore të Kosovës – dhe pastaj nuk pushoi gati kurrë në betejën e tij për lirinë e Kosovës sipas motos: «Nuk pranoj jetë miu në vrimë. Sa të jetoj, do të jetoj si luan». Portret përkujtimor i Adem Demaçit.

Vdes Adem Demaçi – Mandela i Kosovës

Aktivisti shumëvjeçar për të drejtat e shqiptarëve vdiq në moshën 82-vjeçare. Ai vuajti gati tri dekada në burgjet jugosllave dhe ishte një zë i dobishëm, i parehatshëm, kryengritës i çështjes së Kosovës.

Pas 37 delikteve: Zvicra e dëbon shoferin e papërgjegjshëm kosovar

Një kosovar refuzoi të mbushet mend. Dhe pas dy vërejtjeve dhe dhjetëra dënimeve ai u dëbua nga Zvicra.

Me dhimbjen e Srebrenicës në kujtim të fuqisë së jetës së një gruaje

Me rastin e vdekjes së Hatixha Mehmetoviqit, e cila udhëhoqi Shoqatën e Nënave të Srebrenicës.

Prof. dr. Omer Xhemali do të drejtojë Klinikën e Kirurgjisë së Zemrës në Zürich

Tetovë, Sarajevë, Frankfurt, Zürich: Në biografinë e dr. Omer Xhemalit pasqyrohet një pjesë e historisë së shqiptarëve të Ballkanit. Nga 1 shtatori ky mjek shqiptar do të udhëheq njërën prej klinikave më të rëndësishme të sëmundjeve të zemrës në Europë – klinikën e spitalit Triemli në Zürich.

«Unë jam fëmijë i një përdhunimi»: Lejla Damon kërkon të vërtetën

Foçë, Sarajevë, Londër: Rruga e tmerrshme e Lejla Damonit.

Kroacia, «Kolinda» dhe rrena me kilogramë

Kombëtarja kroate dhuron për bamirësi fitimet nga Kupa Botërore në Rusi. Tingëllon bukur, por është rrenë. Kryetarja kroate ka shitur avionin zyrtar dhe vetura zyrtare për të kursyer paratë e buxhetit. Tingëllon bukur, por është rrenë. Një korrigjim në kohën e mashtrimit të publikut nga mediat e papërgjegjshme.

Përse kjo paraqitje e kroatëve shkatërron gjithçka

Katër javë me radhë autorja jonë, e cila ka origjinë kroate, përkrahu ekipin kroat të futbollit, i cili në Kupën Botërore zuri vendin e dytë – por që nga pritja festive në Zagreb ajo është vetëm e neveritur. - Një kolumnë në magazinën e «Süddeutsche Zeitung».
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.