Saturday, 15. December 2018

Fytyra & Zëra

Ylfete Fanaj: «Shkollimi është zgjidhja ime universale»

Ylfete Fanaj (33), e lindur në Kosovë, nga viti 2011 është deputete e Partisë Socialdemokrate të Zvicrës në Parlamentin Kantonal të Luzernës. Ajo është e vetmja grua me prejardhje shqiptare deri më tani në një parlament kantonal zviceran.

Flaka Goranci – Flakë në këndim

Në zërin e saj ajo fsheh bukurinë e këngëve shqiptare të bëra tinguj, si dhe muzikën botërore në larminë e gjuhëve të veta. Nga Gjakova në Prishtinë, Tiranë, Tel-Aviv dhe së fundmi nga Vjena, mezosopranoja Flaka Goranci kalon në botën e muzikës klasike.

Pesë lajmet më të injoruara të javëve të fundit

Çfarë kanë të përbashkët polici i vogël në Gjermani dhe kursimi i rrymës në Venezuelë? Janë lajme të injoruara – pa të drejtë.

Zëdhënësi i dardanëve iku në përjetësi

Historiani Zef Mirdita ka vdekur në Zagreb në moshën 80-vjeçare. Ai ishte njëri prej shkencëtarëve të rrallë seriozë të Kosovës dhe njëri prej dijetarëve klasikë. Në librin e tij të fundit ai u mor me dardanët dhe Dardaninë në Antikë.

«Kennedy i Gjermanisë»

Publicisti gjerman Peter Merseburger ka botuar një biografi gjithëpërfshirëse të Willy Brandtit, kancelarit legjendar të Gjermanisë.

Hans-Dietrich Genscher ose: «Maratonisti i politikës gjermane»

Si hyri në histori Hans-Dietrich Genscher, ministri shumëvjeçar i Jashtëm i Gjermanisë? Një portret me rastin e vdekjes së një personaliteti shekullor, i cili që në vitet 80-të u përpoq t’i bind beton-komunistët e Tiranës për të lidhur marrëdhënie me Gjermaninë. Në vitet 90-të ai ishte kritik i rreptë i regjimit të Slobodan Milosheviqit dhe luajti rol kyç në njohjen e pavarësisë së Kroacisë dhe Sllovenisë.

Gjurmëve të kasapit të Ballkanit

«Independent» për «The Butcher’s Trail» të Julian Borgerit: libri i Borgerit vë në pah se si Radovan Karaxhiqi dhe të akuzuarit e tjerë ishin kapur dhe ishin sjellë në bankën e të akuzuarve.

Demokracia është hajgare, thotë Kina – këqyreni Donald Trumpin e Amerikës

Pekini mund të jetë i shqetësuar për kërcënimin e luftës tregtare me Trumpin president, por tani po mjaftohet duke qeshur teksa shikon «ngritjen e racistit» në garën zgjedhore amerikane.

Vrasja e Hasan Prishtinës në dosjet italiane

«Për sa i përket vrasjes së Hasan Bej Prishtinës mësojmë gjithashtu se porositësi i këtij atentati paska qenë vetë mbreti Zog e se porositësit e drejtpërdrejtë janë kujdesur që të zgjedhin vrasësin midis partizanëve të tyre shqiptarë nënshtetas jugosllavë për t’u dhënë të gjithëve dyshimet e një baze tjetër», thuhet në dokumentet italiane.

Dubioza – një recetë boshnjake për krizën, përtej krimit dhe nacionalizmit

Ashtu si në Bosnjë-Hercegovinë edhe njerëzit në Kosovë duan të shkëputen nga trajektorja e mjerimit dhe konfliktit. Nuk ka rrugë më të mirë për ta bërë këtë se sa duke ndëshkuar oligarkët e krimit dhe logjikën përjashtuese të nacionalizmit. «Dubioza Kolektiv» flet për Dialogplus.
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.