Sunday, 20. January 2019

Fytyra & Zëra

Tepër i dashuruar në Europë

Robert Menasse është shkrimtar i njohur austriak. Ai është një europian i madh. Mes shumë veprave ka shkruar edhe një roman për Bashkimin Europian. Por, në betejën e tij për Europën, Menasse nuk e ka cituar në mënyrë korrekte një politikan gjerman – dhe tani ballafaqohet me kritikë të ashpër.

Në Serbi kriminelët e luftës ligjërojnë në akademi ushtarake, nga viti 2014 nuk është...

Ivana Zhaniq, drejtore e programit juridik të Fondit për të Drejtën Humanitare, flet mbi injorimin e krimeve të luftës nga ana e Serbisë, vrasjen e vëllezërve Bytyçi dhe pritjet nga Gjykata Speciale.

Kush kish me thanë se Shaqiri…

Zvicerani kosovar ka gjetur rolin e vet në Liverpool, shkruan Saša Ibrulj në portalin kroat telesport.

Mes tigrave, komandantëve, librave, luftërave dhe krerëve të fiseve

Me rastin e vdekjes së gazetarit persian Ahmad Taheri, i cili me dekada shkroi për mediat gjermane e zvicerane. Dhe nganjëherë habitej me librat që botoheshin në Kosovë.

Pilot i guximshëm edhe në politikë

George H. W. Bush ishte presidenti i fundit i SHBA-ve që përjetoi dhe mbijetoi Luftën e Dytë Botërore. Për të aleanca transatlantike kishte vlerë të madhe. Kur ishte ambasador amerikan në Pekin vraponte pas ambasadorit shqiptar për ta përshëndetur. Nuk arriti ta bënte këtë kurrë, sepse ambasadori Behar Shtylla s’donte t’ia jepte dorën. Kur më 1996 Bush vizitoi Shqipërinë, Shtylla tashmë kishte vdekur. Atëbotë Bush ishte në pension politik, por shumë i respektuar ndër shqiptarë për shkak të Vërejtjes së Krishtlindjeve që ia kishte bërë diktatorit serb në lidhje me Kosovën. Një portret për pilotin luftarak amerikan që notoi tri orë në Oqeanin Paqësor dhe shpëtoi.

Edi Rama në «Neue Zürcher Zeitung»: «E bukura mund të shkatërrojë kriminalitetin»

Edi Rama është kryeministër i Shqipërisë - dhe artist. Në Rostock (të Gjermanisë) ai shpjegon se si arti e arkitektura po e ndryshojnë vendin e tij.

«Me duar të mëdha në formë të shqiponjës…»

Shkrimtarët e famshëm Max Frisch, Elias Canetti dhe Lordi Byron për shqiptarët.

Melania Trump e largon nga Shtëpia e Bardhë njohësen më të mirë të historisë...

Mira Ricardel, një gjeostratege me origjinë kroate dhe zëvendëse e këshilltarit për siguri nacionale, John Bolton, është larguar nga Shtëpia e Bardhë pas një kërkese të pazakonshme nga Zonja e Parë, Melania Trump. Ricardel, e lindur Radieloviq, ka qenë këshilltare shumëvjeçare e Robert Dole, të cilin e ka shoqëruar në vizitën e tij të famshme në Kosovë në vitin 1990.

Një javë kosovarësh në Zvicër: vjehrra e poshtër, martesa e rrejshme, ikja nga policia,...

Kjo javë ka qenë mjaft «produktive» sa i përket shqiptarëve që kanë rënë në konflikt me ligjin në Zvicër. Gjykatat, policia dhe mediat kanë njoftuar për delikte të rënda e të lehta, por edhe kurioze.

Khas­hog­gi apo Hashikxhij? Historia e një klani lugëbërësish

Adnan Khas­hog­gi ka qenë xhaxhai i gazetarit të vrarë saudit Ja­mal Khas­hog­gi (ose: Xhemal Hashikxhij, siç duhet të shqiptohet në shqip). Përtej emrit historia e klanit Khashoggi është e pasur me afera, skandale, dredhi, tregti me armë, orgji seksuale dhe ndikim të madh politik dhe ekonomik deri në shtëpinë mbretërore saudite. Adnan Khashoggi, i konsideruar si njeriu më i pasur në botë, kishte edhe një mik shqiptar.
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.