Tuesday, 11. December 2018

Beletra

Kënga e urisë

Fort i nderuar mbret, dëgjo: A e di ti këtë? Të hënën hëngrëm dosido, të martën s’hëngrëm kurgjë. Dhe të mërkurën më për dreq, të enjten na mbyti zia, të...

«Unë nuk jam Lepa Brena, koleg – unë jam gazetar!»

Maksut Shehu, doajeni i gazetarisë së Kosovës, përherë i ngjante Petro Markos. Maksi ka shkruar portretet më të bukura të bashkëkohanikëve dhe ka mbrojtur pavarësinë e gazetarisë shqipe në Kosovë. Më 1973 ai shpërfilli Sigurimin e Shtetit në Tiranë duke pirë raki e folur për femra. «Është nevrik, grindavec, mendjemadh, feminist dhe pijanec», shkruanin në raportin 25-faqesh Hamit Boriqi e Odhise Grilo për Maksut Shehun, i cili vizitoi Shqipërinë bashkë me shkrimtarët kosovarë Vehbi Kikaj, Rifat Kukaj, Agim Deva e Qamil Batalli më 1973.

***

Si do të mundem ta kaloj këtë natë, e vetme mes aromash drithëruese, që mi flladitin faqet, flokët e gjatë, porsi dihatja jote ledhatuese, dhe ma trazojnë gjakun...

Dhjetë citatet më të famshme nga drama «Jeta e Galileut» të dramaturgut gjerman Bertolt...

«Ku e vërteta është shumë e dobët që të mbrohet duhet atëherë të hidhet në sulm». «E vërteta është pjellë e kohës dhe jo e...

Vëgime andrrash

Dikur andrrojsha për t’egrën dashuni, Për kaçurrela, lule e për mall, Për buzët e ambla e për të idhta fjalë, Për t’trishta kangë e t’zymta melodi. Venitë e...

Prolog Krishtlindjes (Jehonë engjëjsh që këndojnë: U ngazëllove)

Nga shumë heshtje lind heshtja Kështu, drita e yjeve thuret në litarë Me të cilën Fuqitë e paqes harmonizohen ëmbël. Gëzohu, o tokë, Zoti yt Ka zgjedhur vendin e tij...

Soneti XXX

Qëndro tek unë, o shpirti im, Lumturia jonë, s‘do të ketë kufi. Do shohim ne veç ngazëllim, Veç ditë me diell dhe dashuri. Në buzë të detit do...

Hipermarketi patriotik

Për dashurinë ndaj atdheut S’është e nevojshme reklama! Në hipermarketin patriotik, dashuria për atdheun është artikulli më i shitshëm! Shesim! Integritetin nacional. Sovranitetin territorial, territorin, krahinat. Shesim! Legjitimitetin e vërtetë. Terrorizmin. Lëvizjen irredentiste. Formacionet paraushtarake. Varret masive,...

Detyra

Detyra më e vështirë e të dashuruarve nuk është të dashurohen, por ta ndajnë dashurinë në dysh në dritën e pasigurt të agimit, kur zbardh dita, përditshmëria. A...

Të dua

Të dua. Ta thashë këtë me frymën, e cila loz në zall si një kafshë e dashur ose e hidhëruar si organoja gjëmuese: Ta thashë këtë me diellin, që...
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.