Donnerstag, 23. März 2017

Beletra

Fati i njeriut

Në 100-vjetorin e lindjes (10 shkurt 1917 - 14 gusht 1983): Vepra e Musine Kokalarit do t’ju flasë breznive, të gjithë atyre që kanë luftuar e do të luftojnë në të ardhmen për ta ribërë Shqipërinë. Jeta ka nevojë për karaktere të papërsëritshme, që ta shtyjnë kombin drejt përparimit. E derisa në gjirin e tij, në altarin kombëtar janë djegur aq e aq pishtarë të ndritur si jeta e qelibartë e kësaj martireje të demokracisë e të lirisë së mendimit të thellë intelektual do të na mbetet përherë shpresa, që nuk do të humbasim.

Një mallkim për një popull

Një engjëll që fliste, mbrëmë kam dëgjuar, Ai tha: «Shkruaje me dorë!» Mallkimin për një popull, shkruaje për mua E hidhe mbi detin perëndimor. Belbëzova fjalët, duke i...

Përgjërim

Oh, po të jetë e vërtetë, Se natën kur gjithçka pushon, Kur rrezet hënëza e zbehtë, përmbi murrana i vërshon, Shkretohen varret e nemitur Dhe hijet bredhin nëpër terr,- Do...

Ftesë për të notuar në detin e ngjyrave

«Kur i shoh pikturat e tua të shndrisin në muret e mia, atëherë e di se kam një vatër»: Vlera Abdyli, historiane e artit nga Marburgu i Gjermanisë, i shkruan një letër babait të saj piktor, Abdyl Ruhan Abdylit.

Ura

Dita kur ndodhi ajo që s’mund të merrej me mend: Predrag Matejeviq shkruan më 9 nëntor 1993 një ese pas rrëzimit të Urës së Vjetër në Mostar. Ky intelektual i madh kroat, mes tjerash, shkruan: «Ndershmëria e kombit manifestohet, ndër të tjera, me gatishmërinë për t’i pranuar krimet të cilat kryhen në emër të tij. Kjo është ndoshta shkalla më e lartë e ndjenjës nacionale, në të njëjtën kohë edhe më fisnikja dhe më e rrezikshmja».

Kur të jesh mërzitur shumë

Këtu s' do të jem, do jem larguar; Në tokë i tretur si të tjerët, Në kafenenë e preferuar Nuk do me shohin kamarierët....

Hashlama

Fjalë për fjalë e kokërr për kokërr, Hashlama është tregimi më i ruajtur i sojit tim. Ky gatim është kodi kolektiv burimor mbi të cilën janë të shkruara të gjitha rrëfimet e Prizrenit.

Qytetarët janë shpresa më e mirë e demokracisë turke

Simon Waldman dhe Emre Caliskan tregojnë në librin e tyre «Turqia e re dhe pakënaqësitë e saj» gjendjen e një shteti pezull.

Atdhe është njeriu

Si do t’i përgjigjeshin Donald Trumpit shkrimtarët Bertolt Brecht dhe Stefan Zweig, filozofët Walter Benjamin dhe Arthur Schopenhauer, sociologët Zygmunt Bauman dhe Jean Ziegler? Dhjetë citate me sebep.

Dimër

Tani kutia e kuqe postare e ka një kapelë të bardhë, të shtrembër dhe të çuditshme. Dikush papritmas është rrëzuar mbi akull, ndonëse i papërkulshëm ishte. Por bora ka shndrit...

Artikuj të zgjedhur

6,874FansaPëlqeje
144NdjekësNa Ndjek
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.