Thursday, 21. February 2019

dp

5275 POSTIME 0 KOMENTET

Tri deklarata të Ibrahim Rugovës kundër ndarjes së Kosovës: «E papranueshme», «këtë lojë nuk...

Presidenti historik i Kosovës Ibrahim Rugova në tri intervista dhënë gazetave gjermane (më 1992, 1998 dhe 2000) është deklaruar kundër ndarjes së Kosovës. Dëshmi nga libri «Veç pavarësi, asgjë më pak. Ibrahim Rugova në shtypin gjermanofon – 1989 – 2006», botimet KOHA, Prishtinë.

Rasti i Drenasit: hienat i vërsulen një viktime

Vajza nga Drenasi është viktimë. Atë viktimë e kanë keqpërdorur burrat e pandershëm, të padinjitetshëm dhe të pafytyrë. Ata duhet të marrin dënimin e merituar, ndërsa vajza duhet të gëzojë mbrojtje dhe kujdes institucional dhe jo të njolloset me etiketa vulgare. Veprimet e deritanishme të policisë lidhur me këtë rast janë skandaloze. Mënyra se si do të sillen autoritetet kosovare ndaj viktimës dhe të dyshuarve për krimin ndaj vajzës nga Drenasi, si do të sillet politika, shoqëria, mediat do të ketë pasoja afatgjata për qasjen ndaj viktimave.

Xhemile

Xhemile, Ne kënduam për të anës së detit Ne të kërkuam, të thirrëm Por ti nuk erdhe.   Udhëtarë të largët, të ndarë, Dashuri që e njoh aq mirë sa...

Dashnorët e mërzitshëm dhe të rrejshëm të Amerikës

Në Prishtinë dhe në Tiranë ka shpërthyer një dashuri e paparë ndaj Amerikës. 24 orë pandërprerë sundimtarë, bajraktarë e opozitarë tregojnë sa shumë e duan Amerikën. Cilën Amerikë e duan këta? Natyrisht jo atë Amerikë të sundimit të ligjit, por të xhunglës.

Balada e kovaçit

E ngrysi edhe ditën e fundit mbi hekura. Ia morën hekurat fuqinë, Ia mpinë. S`i mbetën më asgjë, Veç eshtra, Veç gjymtyrë, Tërë mishërat iu shkrinë. …Dhe muzgu ra kudo e...

Pjesa teatrale «Sikur kjo të ishte shfaqje» – së shpejti edhe në Gjermani

AWAYTWENTYBACK sjellin enkas për ju për herë të parë nga vendlindja në Gjermani një shfaqje shumë të njohur teatrale me rastin e 20 vjetorit...

Thaçi dhe Vuçiq në München: si dy nxënës që kacafyten në oborr të shkollës

Gazeta gjermane «Frankfurter Allgemeine Zeitung» shkruan se presidenti i Kosovës në Konferencën e Sigurisë në München u përgjigj «ngathët». Kryetarit serb jo vetëm që iu dha dukshëm më shumë kohë për t'u përgjigjur, por shefi i Konferencës Wolf­gang Ischin­ger atij ia dha fjalën edhe në fillim, edhe në fund. Në München presidenti Hashim Thaçi nga organizatorët u prezantua si presidenti Republikës së Kosovës me fusnotë. As Thaçi, as Vuçiq nuk e përmenden shkëmbimin e territoreve - dhe kjo ra në sy në München.

U shua albanologu më i madh amerikan Eric Pratt Hamp

Në kujtim të veprës së albanologut Eric Pratt Hamp. Gjuhëtar me renome ndërkom­bë­tare, studiues nga më të shquarit në fushën e gjuhësisë krahasimtare-historike, indo­europeist, ballkanolog, keltolog, ro­manist-rumanist, armenist, sllavist, gjithsesi albanolog me kontakte shu­më të hershme me botën shqiptare në Kosovë, në Malin e Zi, në Maqedoni, me botën arbëreshe në Itali dhe me botën arbërore në Greqi, me studiuesit dhe intelektualët e shquar në diasporë, pas vi­teve ’90 dhe në Shqipëri, me lidhje të forta të miqësisë intelektuale gjithandej nëpër Ballkan e në botë.

Zoti Ganz dhe buzëqeshja e tij

Bruno Ganz e luajti rolin e Hitlerit me përsosmëri të frikshme. Në jetën e përditshme ishte njeri shumë i përzemërt – sidomos kur e takoje në tren buzë Liqenit të Zürichut. Në njërin nga gishtat e tij ai e bartte unazën e Ifflandit, e cila dikur i ishte vendosur mbi arkivol një gjeniu tjetër të aktrimit: Aleksandër Moisiut.

Historia e Goli otokut, kampit jugosllav të përqendrimit: këtë libër duhet ta lexoni!

«Historia e Goli otokut» e Martin Previshiqit është njëri prej librave më të rëndësishme të botuara në Kroaci, por edhe në vendet e ish-Jugosllavisë, në 30 vitet e fundit prej se është shpërbërë Jugosllavia. E hulumtuar jashtëzakonisht mirë, e verifikuar me dëshmi, e shkruar mirë, ajo bën fjalë jo vetëm për një kamp, por edhe për një vend dhe kulturë të krijuar rreth kampit. Kjo vepër duhet të lexohet patjetër.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.