Tuesday, 18. September 2018

Analizë

Aktori serb: «Bëhuni njeri, zoti Ministër, urojani Fadil Vokrrit pranimin në FIFA»

Čedomir Petrović, një aktor i njohur serb, i ka bërë thirrje ministrit të Sportit të Serbisë, Vanja Udovičić, të harrojë funksionin e tij dhe t’ia urojë Fadil Vokrrit anëtarësimin e Kosovës në FIFA.

1981!

Publicisti i famshëm gjerman Viktor Meier mbi demonstratat e vitit 1981 në Prishtinë, prapambetjen ekonomike të Kosovës, «proletarët intelektual» pa përvojë jetësore dhe Shqipërinë e Enver Hoxhës, e cila refuzonte kontaktet me Kosovën për shkak të atmosferës më të lirë dhe më liberale, e cila mund të kishte ndikim «subversiv» ndaj Shqipërisë.

Luftëtari dhe oportunisti

Në vitet ’60 shkrimtari Ernst Jünger i dërgoi një panoramë laureatit të Çmimit Nobel për Letërsi Ivo Andrićit. Ai s’mori kurrë përgjigje. Për këtë kishte arsye. Një rekonstruksion.

Rruga e gjatë e Adem Demaçit: nga beteja kundër gjakmarrjes te lufta për pavarësi

Publicisti dhe aktivisti për paqe Howard Clark skicon rrugën e Adem Demaçit nga vitet ’50, kur shkroi romanin «Gjarpinjtë e Gjakut», «një dënim i fuqishëm i gjakmarrjes... por edhe një akuzë kundër shoqërisë që bën pak ose aspak për ta ndalë atë», deri në vitet ’90 kur u përpoq për një dinamikë të re politike në Kosovë. Detaje nga libri: «Civil Resistance in Kosovo», London, Pluto, 2000.

Xhamia e Banjallukës rimëkëmbet 23 vite pas shkatërrimit

Xhamia e madhe «Ferhadija», që ishte hedhur në erë prej paramilitarëve serbë të Bosnjës, do të rihapet pas rindërtimit të stërzgjatur prej nëntë vitesh, shkruan «Guardian».

E djathta ekstreme e Kroacisë «armatoset» me të kaluarën

Në Qeverinë e re është përfshirë edhe një apologjet që flet zëshëm për regjimin fashist të kohës së Luftës së Dytë Botërore, shkruan «Foreign Policy».

Një apel ministrit Avdullah Hoti: Nuk duhet të jeni armik i Prishtinës!

Zoti ministër, nuk dua të besoj se jeni armik i kryeqytetit të Kosovës vetëm pse një parti tjetër administron Prishtinën. Rrjedhimisht, është momenti i fundit të tregoni pjekuri politike dhe ekonomike dhe të mundësoni që trafiku urban i Prishtinës të modernizohet me 51 autobusë.

Ne flasim për vrasje! Për çka flet Sllovenia?

Të tjerët ecin, Kosova mbetet peng i së kaluarës, e cila ilustrohet me vrasje, reket, ryshfet, korrupsion. Dhe tmerri është se njerëzit kanë filluar ta shohin këtë anomali si normalitet.

Kthimi në Kosovë

Një ecje nëpër Kosovë në qershorin e vitit 1999: gjurmëve të gjakut nga Prishtina në Malishevë, nga Peja në Prilep të Deçanit, mes ushtarëve britanikë, luftëtarëve gjaknxehtë, grave që vajtojnë dhe murgjve që mallkojnë. Një reportazh mbi ndjenjën e çlirimit të vërtetë.

«Nëse ka heronj në tragjedinë jugosllave, Ibrahim Rugova sigurisht që është njëri prej tyre»

Diplomati amerikan Louis Sell në librin e tij «Slobodan Milosevic and the Destruction of Yugoslavia«, Duke University Press, 2002, kështu shkruante për Ibrahim Rugovën: «Njeri fisnik dhe fjalëpak, Rugova dukej një kundërshtar i pagjasshëm i Millosheviqit. Megjithatë, Rugova posedonte një vendosmëri të hekurt për të kundërshtuar represionin serb».

Artikuj të zgjedhur

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.