Donnerstag, 27. Juli 2017

Analizë

«Në Shqipëri nuk ka pushtet turk»

Shtypi bullgar për Isa Boletinin në kryengritjen e vitit 1912: Në gusht të vitit 1912 gazeta «Makedonija», duke cituar gazetën ruse «Novoje Vremja», shkruante: «Ndonëse shqiptarët janë gjysmë të egër, ata i detyruan turqit t’iu nënshtroheshin ultimatumit të tyre». Një muaj më vonë raportonte se «në Shqipëri nuk ka pushtet turk. Pushteti në Mitrovicë, Vushtrri, Prizren, Shkup e Tetovë është përqendruar në duar të komiteteve popullore shqiptare, të përbëra nga kryengritësit»

Rruga deri te 2 korriku: Akti që ndryshoi historinë

Atë ditë të nxehtë të korrikut në oborrin e ish-Kuvendit të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës 114 delegatë me Deklaratën Kushtetuese do të jetësonin kërkesat e akumuluara për pothuajse një shekull nën regjimet jugosllave. Ky ishte hapi i radhës pas Deklaratës mbi çështjet kushtetuese të miratuar nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, më 14 qershor 1990. Por rruga deri aty ishte e gjatë e me plot ngjarje, prej muhabetit në Korzo të Prishtinës deri te shkrimi i tekstit të dokumentit që u lexua atë ditë

«Një foshnjë me emrin Germana»

Tëtë muaj pas rënies së Murit të Berlinit, sistemi komunist në Shqipëri nuk lëvizte. Fred Abrahams në një artikull për «Spiegel Online» mendon që hapja e ambasadës gjermane në Tiranë ishte një iniciativë gjermane. Sot, me 12 korrik 2015, është 25 vjetori i lejes për ta lëshuar Shqipërinë.

Hija e masakrës së Srebrenicës ndjek Bosnjën edhe pas 20 vitesh

Në kohën kur Evropa po përgatitet për shënimin e 20-vjetorit të masakrimit të më shumë se 8 mijë burrave e djemve myslimanë në qytetin boshnjak të Srebrenicës, ende po zbulohen eshtra të viktimave - krahë, këmbë dhe koka të fshehura prej forcave serbe të Bosnjës.

Mundësi e rrallë për shërimin e plagës së Srebrenicës

Kaosi politik dhe tensionet etnike kërkojnë kohë për pajtim pas luftës në Bosnjë, shkruan «Financial Times»

Rrëfimi shqiptar për diktaturën

Rrëfimi për një diktaturë apo për një ideologji, pa marrë parasysh ngjyrat e saj, na vë në një pozitë të sikletshme, meqë përpos arsyes nuk e shmangim dot emocionin.

Errësimi i botës

Ismail Kadare rrëfen për rezistencën e Shqipërisë kundër shtypjes fetare.

«Grekët duhet të pajtohen me atë se në të ardhmen e afërt asgjë nuk...

Shtypi gjermanofon mbi vendimin e Greqisë për të hedhur poshtë kursimet e mëtutjeshme sipas kërkesës së eurozonës.

Debakli i një superfuqie

Turqia po e propagandon Perandorinë Osmane si faktor rendi – por në Ballkan ajo dukej zi e më zi. Përtej romaneve të Ismail Kadaresë mungon dija mbi atë se si dukej Ballkani në kohën e sundimit osman. Prezantimi zbukurues siç po e bën Turqia e sotme nuk i përgjigjet realiteteve: dështimi i atëhershëm shtetëror osman është barrë e rëndë për rajonin deri në ditët e sotme.

Përplasjet e Skënderbeut me sulltanët

Nga letërkëmbimet e Skënderbeut mësojmë vendosmërinë e tij për të luftuar kundër osmanëve. Letrat autentike që Murati II dhe Mehmeti Pushtues ia kishin dërguar Skënderbeut dhe përgjigjet e Skënderbeut në këto letra, si dhe për letërkëmbimin e Skënderbeut me princin e Tarentit, Orsinin janë disa prej dëshmive për këtë
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

7,224FansaPëlqeje
160NdjekësNa Ndjek
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.