Freitag, 20. Oktober 2017

Analizë

Rugova në sytë e diplomatit italian: «Zëri i tij arrinte edhe në fshatrat e...

«Që Rugova përfaqësonte një pikë ekuilibri në panoramën e brishtë politiko-institucionale kosovare u bë e qartë pas funeralit, kur u kuptua fare mirë se do të ishte e vështirë ta zëvendësonin në institucione dhe në parti»: Diplomati italian dhe funksionari i lartë i Bashkimit Europian Fernando Gentilini portreton Ibrahim Rugovën në librin «Ballkani pa anë e pa fund – udhëtim sentimental nga Prishtina në Bruksel», Dituria, Tiranë, 2015.

Shtatë sëmundjet e lirisë së shtypit

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Lirisë së Shtypit më 3 maj.

Hasan Prishtina në Korrespondencën Shqiptare të Leo Freundlich

Në lajmet e publicistit austriak, Leo Freundlich, Hasan Prishtina përshkruhet si politikan me reputacion të madh në të gjitha trevat shqiptare dhe sidomos në Kosovë. Por si politikan dhe si ministër në Qeverinë e Përkohshme të Ismail Qemalit ai ishte i pafuqishëm t’u dalë në ndihmë bashkëkombësve në Kosovë. Hasan Beu kritikonte Francën se është bërë gramafon i Rusisë kundër Shqipërisë, përpiqej të lidhte aleancë me prijësin e «bandave bullgare», Sandanski, denonconte krimet serbe, kërkonte ndihmë nga Fuqitë e Mëdha, por në fund i dëshpëruar thoshte: «...shpresojmë se serbët nga mirënjohja ndaj shqiptarëve së paku t’i trajtojnë njerëzisht vëllezërit tanë në Serbinë e Re dhe do t’i respektojnë kufijtë e shtetit tonë të ri».

Elegji për edukimin patriotik të masave

Nga shënimet e burgut të shokut dhe komandantit suprem Azem Syla, vëllimi i parë, burgu i Prishtinës, Republika e lirë dhe e pavarur e Kosovës, prill 2016.

Po na e marrin

Një përngjasim qesharak mbi debatet shqiptare mbi Skënderbeun dhe «armiqtë e shqiptarizmës që me çelësa e dara të zeza kanë zënë të dekonstruktojnë mitologjinë nacionale».

A po anon Evropa kah e djathta ekstreme?

Më e udhës se paralajmërimi «që t’i vihet veshi thirrjes për marshimin e së djathtës ekstreme anembanë Evropës», do të ishte thirrja se Evropës dhe shumë qytetarëve të saj u ka humbur rruga dhe po mundohen të gjejnë zërin e përfaqësimit të tyre

«Dajës i lulon bahçja në dimër»

Ku është Azem Syla? Kjo është pyetje e parëndësishme. Pyetja e vërtetë është kjo: ku ishim ne qe 17 vjet që lejuam ta mbajë pushtetin kjo kastë aq e tmerrshme dhe aq grabitqare?

Bernard Kushner portreton Ibrahim Rugovën: «Burri më me famë i Kosovës»

«Ibrahim Rugova, 58 vjeçar, udhëheqësi historik i kryengritjes pacifiste, jetonte në Itali, sepse në Kosovë ndjente rrezik për veten dhe familjen. Nuk donte të kthehej, priste një situatë më të qetë. I premtova një sigurim të hekurt të shtëpisë së tij. Në fund, Rugova iu dorëzua arsyetimeve të mia». Detaje nga libri i Bernard Kushner «Luftëtarët e Paqes», Tiranë, Mësonjëtorja, 2004.

«Miqtë nga Franca» me guerilët e UÇK-së në malet e Kosovës

Pas disa takimeve formale, udhëheqësi i ri më ftoi për darkë. Folëm me Hashim Thaçin për miqtë tanë të përbashkët, amerikanët dhe për disa punonjës të shërbimeve të fshehta franceze, që kishin shoqëruar guerilasit në male. Detaje nga libri i Bernard Kushner «Luftëtarët e Paqes», Tiranë, Mësonjëtorja, 2004.

Hasan Prishtina më 1913: Franca ka marrë rolin e gramafonit të Rusisë kundër Shqipërisë

Nga Korrespondenca Shqiptare e Leo Freundlich: një deklaratë e Hasan Prishtinës e datës 11 qershor 1913 mbi kërkesat për administrimin e Shqipërisë nga një komision ndërkombëtar dhe rolin e Esat Pashë Toptanit.
-reklamat-

Artikuj të zgjedhur

7,376FansaPëlqeje
174NdjekësNa Ndjek
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.